Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Vastikkeeton sosiaaliturva ja muita satuja

Mikä on tämä myyttinen "vastikkeeton sosiaaliturva", josta oikeistolaiset aina vaahtoavat? Osaako joku nimetä lapsilisiä lukuunottamatta yhtäkään täysin vastikkeetonta sosiaalietuutta, jossa ei ole oikeistolaisten rakastamia velvollisuuksia?

Minä en nimittäin osaa nimetä sellaista. Opintotuen edellytyksenä on opintojen edistyminen, työttömyysturvaa ei saa, jos ei hae töitä; toimeentulotukeakin voidaan alentaa 20 - 40 %, jos ei ole ollut työmarkkinoilla tarpeeksi aktiivinen.

Suomalaisen sosiaaliturvan kaikki tuet sisältävät paljon vastikkeellisuutta, jopa palkattomaan orjatyöhön asti, josta ei voi ilman rangaistuksia kieltäytyä. Silti julkisessa keskustelussa puhutaan harva se päivä jostain kummallisesta "vastikkeettomasta sosiaaliturvasta".

Lapsilisät ovat ainoat vastikkeettomat tuet. Niidenkin saaminen vaatii sen, että pitää lapsen vähintäänkin hengissä. Kuolleesta lapsesta ei lisiä makseta.

Ehkä odotan oikeistolaisilta liikaa. Mielikuvat, kuulopuheet ja tunteet riittävät tunnetusti poliittisten päätösten perustaksi. Kun fiilis puhuu, faktoja ei tarvita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Niinpä niin. Päivärahojeni eteen minunkin pitää osallista "kuntouttavaan työtoimintaan". Päättele itse...

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255139-mi...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kysymys on mielenkiintoinen.
Olen blogistin kanssa samoilla linjoilla opiskelijoiden ja työttömien vastikkuuden täyttymisestä.

Mutta.
Tietysti varsinkin työttömälle voitaisiin todeta että hänen vastikkuutensa ei tuota mitään, en kyllä ole kuullut. Pakko myöntää että se olisi törkeää. Vaikka oikeistolainen olenkin :)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kai ainakin tuota alennettua toimeentulotukea voidaan pitää täysin vastikkeettomana. Jos kuitenkin sitä saa pidempään niin herää kysymys: onko henkilö oikean sosiaaliturvan piirissä, vai onko hänellä päässä vikaa ja kuuluisi eläkkeelle?

Joidenkin ryhmien kohdalla eläke on täysin vastikkeetonta, kuten pitääkin!

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tulipa tässä mieleeni, että eikö takuueläke, kuten myös kansaneläke, ole ainakin jossain määrin vastikkeetonta: http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän lapvejuha kuva
Juha Lapveteläinen

Itseasiassa on todella huvittavaa puhua vastikkeettomasta sosiaaliturvasta Suomessa, missä €600/kk maksavasta markkinahintaisesta 15 neliön yksiöstä Helsingissä maksetaan €1000/kk vuokraa asunnon omistajalle sosiaalilautakunnan pohjattomasta kassasta, rakentamalla samaan aikaan noin 35% asuntokuplaa markkinahintojen päälle kunnassa työtä tekevien veronmaksajien tuella? Luonnollisesti tämä tarkoittaa sitä, että tuottavissa yrityksissä työskentelevät työntekijät maksavat tuon +€400/kk lisää. Jos kunnassa ei ole tuottavaa yritystoimintaa, valtioneuvosto- ja eduskunta maksavat valtion kassasta tuon kyseisen "markkinavoiton" poliittisin perustein, lisäksi "sosku" yrittää löytää vuokralaisiksi mahdollisimman hädänalaiset Suomen kansalaiset. Mielestäni sosiaaliturvaa käytetään Suomessa vääriin tarkoitusperiin kuten ns. ylimääräisiin verovähennyksiin liberaalipuolueiden toiveiden mukaisesti, työttömät ja asunnottomat eivät varmaankaan ole se väärä kohde sosiaaliturvan osalta? Suomessa pitäisi ottaa käyttöön kansalaisen vastuullinen sosiaaliturva, missä yksilö ottaa vastuun niin itsestään kuin tekemistään, tällä ratkaisulla sosiaalimenoja voisi tulevaisuudessa pienentää myös verotuksellisesti. Maakunnilla pitäisi myös olla velvollisuus järjestää jokaiselle sitä tarvitsevalle kansalaiselle sisätiloissa oleva majoitus, jollaisia löytyisi eritasoisina vaihtoehtoina niin yhteismajoituksesta huoneeseen, kuin omaan yksiöön asti. Kun sosiaaliturva maksetaan valtion yhteisestä kassasta, maakunta hyötyy näin myös rahallisesti työttömän tai asunnottoman vuokratuloista, sen määrästä ja pituudesta tässä tapauksessa päättää tietysti valtioneuvosto- sekä eduskunta poliittisin perustein, koska kyse on valtion asiasta. Sosiaaliturva tulee olla tasa- arvoinen ja samansuuruinen jokaiselle sitä tarvitsevalle Suomen kansalaiselle, ei enempää eikä vähempää. Olemme osa pohjoismaita, ruotsia, tanskaa, norjaa ja islantia, vai olemmeko?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Työn hakeminen vastike? Luulisi että se olisi itsestäänselvä asia. Vastineesta voi puhua siinä vaiheessa kun rahaa vastaan tehdään työtä josta on muille hyötyä. Epäilemättä osa esimerkiksi juuri kuntouttavassa työtoiminnassa olevista täyttää tämän. Mutta että pelkkä työnhaku?

Mitä jos saisitkin jatkossa käpyjä työnhakusi vastikkeeksi? Koska hei, kävynkin saaminen on vastike. Ei sen tarvitse aina rahaa olla.

Jyrki Paldán

"Vastineesta voi puhua siinä vaiheessa kun rahaa vastaan tehdään työtä josta on muille hyötyä."

Eli harrastelutaiteilu on "vastinetta" ja esim. suurin osa puhelinmyyntityöstä ei?

Aivan, raamittamalla kysymyksen noin huteriin määritelmiin siitä ei tule mitään muuta kuin inttämiskisa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Vastikkeellisen sosiaaliturvan pitäisi olla käsitteellinen mahdottomuus.

Sosiaaliturvahan tarkoittaa juuri sellaista turvaverkkoa, jota tarvitaan ja käytetään silloin kun vastikkeellisesti saadut rahat (lue: palkka) ei riitä.

"Vastikkeellinen sosiaaliturva" on osa uuskieltä, jolla pyritään kiertämään työelämää sääteleviä lakeja ja sopimuksia.

Ammattitaidon oppimiseen johtavaa opiskelua tulisi alkaa pitää yhteiskunnan hyväksi tehtävänä työnä; sehän on työvoiman valmistamista eli ehdottoman tärkeää työtä yhteiskunnan hyväksi. Siksipä opiskelusta tulisi maksaa palkkaa.

Toimituksen poiminnat