Onko siitä tullut vanhentunut ajatus, että työstä pitää maksaa palkkaa?

Eräässä työtä ja työttömyyttä käsittelevässä Facebook-ryhmässä kommentoitiin osuvasti, että nykyään on "hihhulointia ja sosialismia" tai vähintäänkin "vihervasemmistolaista" vaatia työstä palkkaa. Eletään todellakin sellaisessa väärinkäsityksessä, että sosiaaliturva olisi palkkaa. Eihän se ole, mutta nykyään on menty siihen, että oikea työtön käy TÖISSÄ!

Ihmisten moraaliset tuntemukset heräävät helposti, kun puhutaan työttömyydestä ja sen syistä. Paheksunnan, närkästyksen tai kateuden sumentaessa järjen massat on helppo saada "uudistuksien" taakse, joilla "aktivoidaan" laiskoja työttömiä.

Oikeastihan aktivointi on kaunis nimitys sille, että työnantaja sanelee palkkatason ja jopa työn, jota ihminen tekee. Palkkataso on sosiaaliturvan laiha leipä, ja mikäli työ"tilaisuudesta" kieltäytyy, sekin vähä viedään. Tuntuu uskomattomalta, että joillekin pitää todella vääntää rautalangasta, miksi ei ole hyvä asia, että ihminen voidaan laillisesti pakottaa työhön, jota ei voi valita – hinnalla, josta ei voi neuvotella.

Yksi tapa, jolla aktivointipolitiikkaa toteutetaan, on niin sanottu työkokeilu. Siksi olen tehnyt kansalaisaloitteen, joka vaatii työkokeilun enimmäiskeston rajoittamista kokeilemiselle tarkoituksenmukaiseen kahdeksaan (8) viikkoon. Nyt palkaton "kokeilu" voi jatkua jopa 6 – 12 kuukautta.

Tämänhetkinen käytäntö on johtanut siihen, että aktivoiva ja osallistava palkaton kokeilutyö syö palkallisia työpaikkoja, ja muuntaa kiihtyvää tahtia duunareita palkatonta velvoitetyötä tekeviksi työttömiksi. Seura-lehden selvitys paljasti, että jo puoli miljoonaa suomalaista tekee tällaista velvoitetyötä sosiaaliturvan vastineeksi.

Työkokeilun käyttö laissa kielletyn palkallisen työvoiman korvaamiseen on valvonnan puutteen takia levinnyt kuin kulkutauti. Siksi uskon, että vain työkokeilun kestoa rajoittamalla voidaan tehokkaasti puuttua työttömien hyväksikäyttöön palkattomina työläisinä. Kahdessa kuukaudessa työkokeilijan tuottavuus ei vielä nouse vakituisen ja palkatun työvoiman tasolle, mikä vähentää houkutusta muuntaa palkallista työtä palkattomaksi kokeilutyöksi.

Kokeilijoitahan riittää näinä aikoina, joina työttömiä patistetaan aktiivisiksi usealla eri kepillä samaan aikaan.

milkoaikio
Sosialidemokraatit Helsinki

Kylähullu ihmisen asialla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu