Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Ansaittu kärsimys - moraalipoliisit hyvinvointivaltiossa

  • Velttoja suomalaisia.
    Velttoja suomalaisia.

Suomessa kaikkia autetaan. Jos vain osaa apua hakea ja suostuu sitä ottamaan vastaan.

Kuulostaako tutulta? Tämähän on se tyyli, jolla ongelmat on tapana sinnikkäästi kiistää.

Onhan meillä hyvinvointivaltio...

Paskat on. Ei kukaan enää edes puhu hyvinvointivaltiosta, ellei tarkoituksena ole syyllistää köyhiä heidän tilanteestaan. Puhutaan hyvinvointiyhteiskunnasta, johon sisältyy ajatus, ettei valtion niin kovasti tarvitse osallistua kansalaisista huolehtimiseen.

Vallalla on oppi, jonka eräs toimittelija tiivisti sanomalla, että valtio on rooli on olla ennemminkin "solakka mahdollistaja" kuin "potrea huolehtija". Valtion roolin vähenemisestä on runsaasti esimerkkejä: lastensairaala rahoitettiin kansalaiskeräyksellä; samoin Hurstin leipäjonot, jolle ei valtiolta rahaa herunut.

Onneksi sentään kansalaiset avasivat kukkaronnyörinsä. Tein niin itsekin.

Kun ihmisen kanssa keskustelee leipäjonoista, leikkauksista ja kyykyttämisestä, kohtaa usein väitteen, että Suomessa on niin hyvä sosiaaliturva, että jos joku on Suomessa köyhä, se on omaa syytä. Asunnottomatkin kuulemma saisivat asunnon, jos vain haluaisivat.

Eihän Suomessa ketään kadulle jätetä.

Eihän?

Kun näille väitteille kysyy perusteluja ja pyytää esimerkkejä, mistä köyhä voi hakea sitä lihavaa sosiaaliturvaa tai asunnoton saada asunnon, vastaukseksi kohautetaan olkapäitä. Mutta se ei poista olkapäidensä kohauttelijan täyttä varmuutta siitä, että ongelmia ei ole, koska Kela ja sossu.

Parhaimmillaan tällä tavoin täyden välinpitämättömyytensä heikommista avoimesti paljastava kertoo, että hän on kyllä nähnyt miten se ja se sukulainen tai tuttu on saanut niin ja niin paljon sossulta / Kelalta rahaa, joten tietää mistä puhuu. Ja kuulemma esimerkkitapauksen ongelmat ovat olleet ihan itse aiheutettuja

Valitettavasti nykyisessä syyperusteisessa tilkkutäkkisosiaaliturvassa yhtä tapausta ei voi yleistää "sossun ja Kelan" suuremmaksi linjaksi. On monia tilanteita, joissa ei vain ole sellaista etuutta, jota ihmiselle lain mukaan voitaisiin myöntää. Sori siitä; yksilön vastuu.

Näin jokin aika sitten Myllypurossa, kun leipäjonossa seisojia laskettiin naksutettavalla laskurilla kuin eläimiä (näin tiedetään miten moneen osaan ruoka täytyy jakaa). Pakkasta oli yli 15 astetta.

Vanha mies tuli paikalle rollaattorilla, kädet kylmyydestä täristen. Kello oli viittä yli puoli kymmenen.

Miestä kehotettiin poistumaan. Vanhus oli myöhästynyt viisi minuuttia laskennasta, eivätkä tämän vetoomukset saada ruokaa auttaneet. Häntä neuvottiin tulemaan ensi viikolla uudestaan.

Viikko on pitkä aika ilman ruokaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Sossusysteemin käyttö vaatii aktiivisuutta ja osaamista. Ihminen, joka on sairas, hidasälyinen ja aikaansaamaton vanhuuden tai vaikka masennuksen takia, tippuu tukisysteemeistä, koska ei kykene noudattamaan sen sääntöjä.

Tuo juttusi rollaattoriukko olisi tarvinnut jonkun avukseen. En tiedä tarkkoja faktoja, mutta olen havainnut, että moni kyvytön ei saa apua edes sukulaisiltaan. Ikävä rasittava sosiaalitapaus halutaan unohtaa. Vedotaan omiin kiireisiin, vaikka Suomessa tehdään kautta linjan lyhyttä päivää. Ei täällä kenelläkään ole oikeasti kiire yhtään minnekään. Jokainen voi säätää hommiaan, jos haluaa. Vain velttous on esteenä ja välinpitämättömyys.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

"Sossusysteemin käyttö vaatii aktiivisuutta ja osaamista. Ihminen, joka on sairas ja hudasälyinen vanhuuden tai vaikka masennuksen takia, tippuu tukisysteemeistä."

Näinpä juuri. Järjestelmää pitäisi uudistaa niin, ettei siinä olisi näin suuria aukkoja, joista pudota suoraan pohjalle. Väliinputoaminen sossusysteemeistä on todellinen ongelma, joka juurikin ajaa ihmisiä ruokajonoihin. Mutta niistäkin on mahdollista syrjäytyä, kuten kertomassani tapauksessa kävi.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Olkoon. Poistan tämän tarpeettoman vihaisen tekstin ja pahoittelen.

Mutta huomatessaan liki keskipalkkaisena työntekijänä perheensä olevan oikeutettu toimeentulotukeen saa kyllä itsensä pahalle päälle.

Toimituksen poiminnat