Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Veronmaksajan viha - riittääkö mikään yhteiskuntakiusaajalle?

“Tulos tai ulos”. Näin Juha Sipilä kuvaili poliittisia tavoitteitaan Keskustan puoluevaltuustolle kaksi vuotta sitten. Tuottavuus, tehokkuus ja kilpailukyky ovat jatkuvasti poliitikkojen huulilla. Valtionvelka on saatava kuriin, mutta ei eläkkeisiin tai yritystukiin koskemalla. Kilpailukykytalkoisiin kutsutaan ennen kaikkea opiskelijat, matalapalkkaiset, työttömät ja työkyvyttömät.

Meille on saarnattu niin pitkään julkisen sektorin tehottomuudesta ja sosiaaliturvan passivoivasta vaikutuksesta, ettei näitä väitteitä vaivauduta enää kyseenalaistamaan. Oppi on mennyt perille turhankin hyvin: joka toinen suomalainen lopettaisi yhteiskunnan “vastikkeettomat tuet”, kertoo kysely.

Ihan oikein, niin pitääkin tehdä! kuuluu ajatus rehellisen veronmaksajan päässä.

Kyseenalaistaminen. Sanoinhan, että siihen ei vaivauduta.

Yhteiskunnan sosiaalietuudet ovat kaikkea muuta kuin vastikkeettomia. Jos et vastaa työvoimatoimiston puheluun silloin kun pitää tai noudata niin sanottua työllistymissuunnitelmaa - joka voi velvoittaa mm. pakkotyöhön eli kauniimmin sanottuna “kuntouttavaan työtoimintaan” - rangaistuksena on karenssi. Ei euroakaan kahteen kuukauteen (Työttömyysturvalaki, luku 2 & Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta, luku 2 §8).

Joudut siis menemään toimeentulotukiluukulle. Jos ei sielläkään työnhaku ala maistumaan, tukeasi alennetaan ensin 20, sitten 40 prosenttia (Kela). Se tarkoittaa, että elämiseen on käytettävissä 290 euroa kuukaudessa. On se kuitenkin enemmän kuin turvapaikanhakijalla, joka saa 75 euroa, joilla ostella lastenvaunuja, ulkomaanmatkoja ja muita ylellisyyksiä, mitä rehellinen veronmaksaja ei suostu kustantamaan “minun verorahoistani”.

Vaihtoehtoisten faktojen aikana uskomukset ovat kuitenkin sitkeitä ja asenteet tiukassa. Oli miten oli, 290 euroa on sekin kunnon veronmaksajan mielestä 290 euroa liikaa. Rehellinen veronmaksaja on yhteiskuntakiusaaja, jolle mikään ei riitä, mitä tulee työttömän jo valmiiksi vaikean tilanteen huonontamiseen. Aina voi painaa ihmistä vähän syvemmälle suohon.

Seuraava askel yhteiskuntakiusaamisessa on niin sanottu “osallistava sosiaaliturva”. Täytyyhän laiskat työn vieroksujat jotenkin laittaa kuriin, eikö? Kyllähän rahan eteen töitä pitää tehdä, eikö? Mikä tässä muka on ongelmana - paitsi vihervasemmistolaiset hyysääjät, demarimummot ja laiskat työttömät?

Ajatuksen kulkiessa tällä tasolla, osallistava sosiaaliturva tulee epäilemättä entisestään laajenemaan. Silloin rehellinen veronmaksaja pääsee maistamaan omaa lääkettään. Jos kansalaisten on pakko tehdä töitä vastineeksi laihoista sosiaaliavustuksista, miksi kukaan maksaisi työstä palkkaa? Ihmistenhän täytyy tulla töihin joka tapauksessa.

Osallistava sosiaaliturva on erinomainen keino viedä työntekijän neuvotteluasema palkkauksen suhteen. Pitkällä tähtäimellä yhä suurempi osa työstä teetettäisiin työttömillä “vastikkeeksi” työttömyysetuuksista. Niin toimitaan jo nyt monessa yrityksessä, joista jotkut pyörivät lähes kokonaan palkattomalla pakkotyövoimalla. Eikä sitä pidetä edes vääränä, koska työkokemus ja muut kultaiset kädenpuristukset, jotka eivät näy pankkitilillä.

No, tätä on kilpailukyky ja markkinatalous Kokoomuksen, Kepun ja Perussuomalaisten tulkitsemana. Valtionvelka on helpointa maksattaa niillä, jotka eivät pysty puolustautumaan ja joita suomalaiset jo valmiiksi inhoavat.

Aina työtön ei ole ollut laiska työn vieroksuja. Vielä 1970-luvulla ajateltiin, että työ on oikeus ja työtön huonon politiikan uhri. Toisin on tänään, jolloin yhteiskunnalliset ongelmat kielletään ja vastaus kaikkeen on yksilön vastuu. Asenne on se, että jos minä lyön sinua nyrkillä naamaan, vika on siinä, ettet tajunnut väistää.

Ei ihme, että nuoret ja fiksut muuttavat täältä kiusaajien yhteiskunnasta muualle, mikä on pantu merkille ulkomaita myöten. Kuka jaksaa elää maassa, jossa ihmiset polkevat maahan toisiaan - ja ovat vielä ylpeitä siitä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Voisihan tuota korottaa tukia reilusti ja höllentää tuen ehtoja, ja seurata, miten se vaikuttaa maastamuuttohalukkuuteen.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Kyse ei ole niinkään jatkuvasti tiukentuvasta "osallistavasta sosiaaliturvasta", vaan Suomen yleisestä huonosta ja kaunaisesta ilmapiiristä.

Ihmiset eivät luota toisiinsa. Ympärillä on vain vihollisia; kenelle ne ovat rasisteja, kenelle suvakkeja, kenelle "siivellä eläviä" työttömiä. Klikkijournalismiin tottunut veronmaksaja ei enää näe suuria kokonaisuuksia, vaan yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat moraalisesti rappeutuneita ja oikeastaan ihmisinäkin aika vastenmielisiä.

Mistään ei tule mitään kun kaikki menevät eri suuntiin ja syyttävät toisiaan. Ryhdistäytymisen varaa siis on. Muutos on parasta aloittaa omasta itsestään. Peilissä voi tosin olla vaikea nähdä vikaa aikana, jona minä ja minun tarpeeni on kaiken keskiössä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Totta - noudatettu politiikka on saanut ne jotka töissä vielä ovat vihaamaan niitä jotka eivät töihin ole päässeet. Oma vika, ja siinä syytä heitä vihata, verorahoja kuluttavat, ja työssäkäyvä maksaa.

Aivotoiminta on siinä mielessä mielenkiintoista, että jos ihminen kokee johonkin toiseen kohdistuvaa vihaa niin hän kokee mielihyvää siitä kun tuo hänen vihaamansa henkilö joutuu kärsimään.

Empatiaa ei siis löydy syyttömillekään työttömille, joita valtaosa työttömistä lienee. Työttömien kurjistaminen koetaan työssäkäyviä palkitsevana. Kun uutinen kertoo, että työttömiltä leikataan niin työllisen aivot saavat endorfiiniä, ja se on hyvä?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Hei. Ne ovat jonkun toisen rahoja. Joku tekee niiden eteen duunia. Kun funtsit asiaa tovin, et ehkä kehtaa enää vinkua.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Työtönkin varmasti tekisi mielellään duunia. Harva pitää kiusattuna olemisesta.

Jyrki Paldán

Tuon ajatuksen voikin hylätä heti kun tajuaa, että yhden länsimaisen ihmisen elintason ylläpitämiseksi sadat, tuhannet tai kymmenet tuhannet (riippuen vähän paljonko kuluttaa) Aasialaiset ja Afrikkalaiset painavat pitkää päivää.

Yhdella minimipalkkaduunin tunnilla voin ostaa satojen tuntien edestä muiden työtunteja, vaikka heidän duuninsa on miltei poikkeuksetta raskaampaa, stressaavaampaa ja ikävämpää kaikin puolin. Jos tuo ei ole loisimista niin ei mikään. Epäsuhta suomalaisen työttömän ja työntekijän välillä on paljon, paljon pienempi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tein "duunia" viidellä eri vuosikymmenellä, ilman mitään suoria "tukiaisia; ellei ensimmäisen kaksion ostamisista helpottanutta Arava-lainaa sillaisksi lasketa. En ole koskaan valittanut veroista ja entisenä sos. lautakunnan ja terveyslautakunnan jäsenenä tiedän, että sos.turvalla elävät ovat niitä jotka vähiten käyttävät yhteiskunnan tukemia palveluita kuten teattereita, oopperaa, uimahalleja, liikuntapaikkoja, muun muassa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Sosiaaliturva on noin puolet julkisista menoista. Seuraavaksi suurimmat ovat terveys, koulutus ja julkishallinto kukin noin 10% osuudella. Mainitsemiesi palveluiden näkemiseen kokonaisuudessa tarvitsee suurennuslasin.

Ja hei. Sulla oli iso pointti: et valittanut. Kun tyytyy siihen mitä on tai tekee enemmän saadakseen enemmän, elämä näyttää aika paljon valoisammalta.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Juu, mutta vähennä siitä eläkkeet niin saat paremman kuvan asioista. Väestön vanheneminen on "kestävyysvajeen" syy, ei laiskottelu. Mutta usko sinä laiskuusteoriaan niin saat syyn purkaa kiukkuasi toisiin. Itsehän epäilemättä luokittelet itsesi niihin ahkeriin ja tunnollisiin ihmisiin, joiden erinomaisuudesta muiden pitäisi ottaa mallia. Omahyväisyydellä ei tunnu olevan joidenkin kohdalla lainkaan rajoja.

Jyrki Paldán

Kuten varsin hyvin tiedät, maksetut tulonsiirrot jakautuvat kaikkiin tuloluokkiin. Kotitalouksittain tarkasteltuna jopa melkoisen tasaisesti. Tiedät hyvin myös, että suurin osa tuosta "sosiaaliturvasta" on eläkkeitä. Noin 60% kotitalouksista saa tulonsiirtoina enemmän kuin maksaa veroina, ja siihen joukkoon mahtuu aika hemmetisti myös duunariperheitä. Noilla eväillä tiedät jo varsin hyvin että ne "laiskat työttömät" ovat vain pieni osuus niistä tulonsiirroista, jotka sinä määrittelet "sosiaaliturvaksi".

Miksi siis kirjoitat aivan kuin et tietäisi?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Heh, heh. Pylkkönen minulla on jälkikasvu jonka kk-palkkaa en tiedä, mutta uskoisin sen olevan viisinumeroisen. Enpä koskaan ole hänen kuullut valittavan maksamastaan verosta jonka prosenntti ei liene kovinkaan vähäinen,

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomi on korvannut julkisen puolen työskentelijät laadun sijasta määrällä.

Sinne ne verovarat uppoaa, eikä loppua näy.

Tässä on syy miksi moni hyppää pois työelämästä ja lopettaa nettoveromaksunsa.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Niinhän urbaani legenda kuuluu, mutta tarkemmin jos miettiin, niin hyvin harva meistä tyytyy vain välttämättömään, eli siihen mihin avustuksilla on varaa. Useimmat haluavat parempaa elintasoa ja siihen myös pyrkivät. Työttömiä pitää auttaa työllistymään, ei kiusata ja painaa alaspäin.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Veronmaksuhalukkuus vähenee jatkuvasti, se on vain hyväksyttävä. Siihen voi hallitus vaikuttaa verotuksen järkeistämisellä tai keventämällä sitä, mutta toistaiseksi se on ollut haluton.

Onneksi nykyisessä globaalissa taloudessa on meille nuorille ja koulutetuille vaihtoehtoja jopa EU:n sisällä puhumattakaan sen ulkopuolisista maista matalemman verotuksen piirissä. Jos halutaan pitää nettomaksajat maassa, niitä pitää kohdella nykyistä paremmin.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Se on selvää, että varsinkin Sipilän aikana kaikenlainen rahastus on lisääntynyt. Nythän suunnitellaan, että poliisin antamasta ylinopeussakosta valittaminenkin tehtäisiin maksulliseksi.

Turha tästä on kuitenkaan työttömiä syyttää. Rahastus ärsyttää, mutta ei niitä rahoja työttömien ja muiden vaikeuksiin joutuneiden auttamiseen käytetä. Päinvastoin tukia on leikattu joka hallituskaudella ja "vastikkeellisuutta" lisätty.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Massatyöttömyys jatkuu tasan yhtä pitkään kuin eurossa roikutaan. Euro on tuonut meille vakautta, nimittäin vakaata alamäkeä. Ilman työkaluja meillä ei ole mitään toivoa ongelmien ratkaisemisesta.

Toimituksen poiminnat