Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Tyhmä, tyhmempi, suomalainen

Suurin osa poliitikoista on tyhmiä.

Loput ovat tyhmiä ja vallanhimoisia.

Tätä taustaa vasten ei ole yllättävää miten iso osa perustason vaikuttajista on mukana politiikassa huonontaakseen jonkun inhoamansa ihmisryhmän asioita. Toiselle suurinta pahuutta edustaa pikaruokaketjun johtoryhmä, toiselle luku- ja kirjoitustaidoton mamu. Kohde vaihtelee, mutta asenne on sama: inhokin olemassolon edellytyksiä täytyy heikentää.

Poliitikoilla on puutteita matemaattisissa taidoissa. Yhteiskunnan vauraus ajatellaan vakioksi ja siitä johdetaan virhepäätelmä, jonka mukaan yhteiskunta on nollasummapeli, jossa yhden menestys on toiselta (minulta) pois.

Näin ei tietenkään ole. Omankin olemisen taso pitkällä tähtäimellä nousee, jos ihmisille annetaan mahdollisuus hyödyntää kykyjään yhteisen hyvän eteen. Edes höpöhumanistin korkeakouluopinnot eivät koidu tappioksi, koska opiskelu kehittää aihepiiristä riippumatta ajattelun taitoja, jotka ovat välttämättömiä uusien innovaatioiden keksimiseksi.

Poliitikot eivät tätä(kään) tajua, vaan tyhmentävät kansaa koulutusleikkauksilla. Poliittinen broileri luulee, että talous kasvaa tekemällä huonoa entistä ahkerammin. Niinpä politiikan mottona on kiivetä perse edellä puuhun aiempaa sisukkaammin. Kuuden minuutin työaikapidennyksillä, tappiollisen liiketoiminnan yritystukemisella ja muilla naurettavuuksilla yritetään turhaan paikata ideoiden vähyydestä ja heikentyvästä sivistystasosta johtuvaa taloudellista - ja ennen kaikkea henkistä - taantumista.

Kyllä, kirjojen lukeminen kannattaa, vaikka MV-lehti ja Salkkarit ovat varmasti viihdyttävämpää ajanvietettä. Helpot vastaukset ovat tyhmenevän kansan mieleen. Mitä vähemmän tietää, sitä varmempi on suppean ymmärryksensä totuudenmukaisuudesta. Kaiken kukkuraksi sivistystason laskua ihan omaehtoisesti syvennetään pohtimalla vakavasti pitäisikö kouluttautumisesta rangaista opintolainan lisäksi lukukausimaksuilla ja voisivatko kaupunginkirjastot periä lainausmaksuja.

No, tyhmyydestä sakotetaan. Liiasta itsetyytyväisyydestä johtuen kännykkämme jäivät kilpailussa uusien ja parempien jalkoihin. Muut kopioivat ideamme ja tekivät paremmin sen, jota emme itse vaivautuneet enää kehittämään. Nyt rakennamme vaurauttamme puiden kaatamisen ja vessapaperin varaan. Tyhmän kansan ideat ovat niin vähissä, että työttömyyttä hoidetaan pakkohakemuksilla ja risusavotalla. Ei ihme, että ne, joilla on järkeä päässä ja rahaa lompakossa, äänestävät jaloillaan ja katoavat ulkomaille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Kiitos hyvästä tekstistä. Blogistin hyvin ajateltu yhteenveto helpottaa omaa samasta aiheesta levottomaksi käynyttä mieltäni.

Tyhmyyden lisääntymisen vaara on mitä ilmeisin. Eikä juuri vähiten siksi, että yhä useampi ei jaksa kahta riviä enempää lukea saati ymmärtää lukemaansa. Näin on niin mukavaa luulla - ja uinua tietämättömyyden suloisessa autuudessa.

Ymmärryksen tuskaa ei tarvitse kokea, kun ei siihen ala edes pyrkimään.

Sillä: joka tietoa lisää se tuskaa lisää.

Toimituksen poiminnat