Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Rikos valtiota vastaan

Kun ihminen syyllistyy rikokseen nimeltä työttömyys, yhteiskunta asettaa syyllisen valvontarangaistukseen. Maasta ei saa poistua, koska on oltava valmis vastaanottamaan työtä, jos sitä tarjotaan. Tekemisiä täytyy selvitellä eri viranomaisille. Työttömän on pystyttävä osoittamaan yhteiskunnalle, ettei ole maannut sohvalla juomassa kaljaa, vaan todella hakenut töitä tai vähintään heilutellut käsiään temppukursseilla aktiivisuuden merkiksi.

Jos työtön tekee jotain ilman viranomaisen lupaa, seurauksena voi olla elinikäinen velkavankeus. Näin voi käydä, jos uskallat tehdä jotain muuta kuin hakea työtä 24/7. Työttömän harrastelijamuusikon ei kannata julkaista albumiaan Spotifyssä tai näperrellä plektroja siinä toivossa, että sen avulla voisi lopettaa työttömyyden. Työtön on omatoimisuudellaan syyllistynyt työttömyyttäkin vakavampaan rikokseen, yrittäjyyteen. Rangaistuksena voi olla jopa 10 000 euron suuruinen tukien takaisinperintä.

Ilman työtä rangaistusmaksua ei voi tietenkään maksaa. Velka menee ulosottoon ja luottotiedot siinä samassa. Ilman luottotietoja työn saanti vaikeutuu, koska työnvälitysfirmat käyttävät luottotietoja arvioidessaan työnhakijan soveltuvuutta asiakasyritykseen.

Mikäli työttömyys pitkittyy, kaverit ja sukulaiset alkavat epäilemään onko työttömän luonteessa velttoja piirteitä. Sosiaalinen piiri kapenee. Elämä alkaa pyöriä viranomaisille vietävien selvitysten, epätoivon sävyttämien työhakemusten kirjoittelun ja työkkärin tädin saarnojen kuuntelun ympärillä.

Koska ihminen on valvontarangaistuksessa ja kaikki omatoimisuus johtaa selvityspyyntöihin, karensseihin ja muihin ongelmiin, seurauksena ei voi olla muu kuin se, että ihminen tekee vain sen mitä ylhäältä käsketään - ei enempää, ei vähempää. Valintoja tekevästä yksilöstä ja itsenäisestä toimijasta on tullut virkamiehen egon jatke ja toimenpiteiden kohde, jolla ei ole omaa tahtoa. Aktivointi onkin johtanut passivoitumiseen ja aloitekyky mennyt. Ihminen on laitostunut työttömyyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Rikoksia tekemälläkin voi elää. En tosin suosittele, mutta voi olla, ettei joillekin yksinkertaisesti jää muuta mahdollisuutta.Sen kuitenkin soisin, ettei köyhät varastelisi toisiltaan ,vaan huomattavasti varakkaammilta porukoilta. Robin Hoods will be back.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuo pätee vain, jos nostaa tukia, eli varsinainen "rikos" ei ole työttömyys, vaan se, että nostaa työmarkkinatukea. Jos ilmoittaa työvoimaviraomaisille, että ei ole työmarkkinoiden käytettävissä, niin sitten saa matkustella ja näperrellä rauhassa ihan niin paljon kuin halua ja rahkeita riittää.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Ilman tukia hengissä pysyminen on vain kovin vaikeaa. Irtolaisuutta, eli tukien ulkopuolella pulloja keräten ja rahaa pummaamalla elämistäkään ei katsota hyvällä. Silloin olet syyllistynyt syrjäytymiseen ja muodostat uhan yhteiskunnalle tai vähintään esteettisen haitan ympäristölle, johon mm. poliisiviranomaiset, kauppakeskusten vartijat ja järjestyksenvalvojat pyrkivät puuttumaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

No se tietysti vaatii riittävän suuret säästöt, jotta pystyy varmasti loppuelämänsä elelemään ilman veronmaksajien kustantamia tukia. Mutta jos vaikkapa lottovoittaja ilmoittaa työkkäriin, että ei sitten enää huvita töitä tehdä, niin sen jälkeen kukaan ei estä matkustelemasta eikä harrastamasta niin paljon kuin sielu sietää. Varsinainen "rikos" ei siis ole itse työttömyys vaan tukien nostaminen.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #4

Ai nyt puhutaan myyttisistä "veronmaksajien rahoista". Terveyskeskuslääkäri, ministeriön erityisavustaja, kansanedustaja ja poliisi saavat kaikki palkkansa verorahoista, mutta heitä ei kohdella samoin kuin "tukielättejä". Sellaista veronmaksajaa, joka toimisi täysin riippumatta valtiosta ja sen infrastruktuurista ei ole olemassa. Siksi on kyseenalaista jakaa ihmiset "nettomaksajiin" ja "nettosaajiin". Asia ei ole näin yksinkertainen. Jokainen on välillä "nettomaksaja" ja "nettosaaja". Yleensä nuoruudessa ollaan saamapuolella, kunnes on riittävästi koulutusta ja muuta henkistä pääomaa antaa jotain takaisin - ehkä jopa korkojen kera.

Toimituksen poiminnat