Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Ahneet köyhät ja laiskistavat leipäjonot

Mika Koskisen sunnuntaikolumni Iltalehdessä tylyttää köyhää kovin sanoin. Sosiaaliturvan varaan joutunut on "yksinkertaisesti laiska ja haluton ponnistelemaan elämässä eteenpäin". Koskinen vaatii, että "menolle on saatava stoppi", uhkailee "veronmaksumoraalin rapautumisella" ja asettuu samalla luontevasti paremman veronmaksajan asemaan, ikään kuin pienituloisten veroeuroilla ei olisi merkitystä. Merkitystä on sillä, että hän maksaa enemmän. Ja koska hän maksaa enemmän, hän on samalla ahkerampi ja moraalisesti korkeammassa asemassa, josta voi neuvoa muita elämään yhtä erinomaisesti.

Koskisen kolumni on osuva esimerkki asenneilmapiiristä, jonka yleistymisestä olen huolissani. Tuloerot ovat Suomessa kasvamaan päin. Tuloerot eivät sinänsä ole ongelma. Ongelma on pärjääjien ja sinnittelijöiden kokemuksellisen arjen eriytyminen. Pärjääjän näkökulmasta köyhä on vain laiska. Pärjääjien puheissa leipäjonotkin muuttuvat "kannustinloukuiksi", kuten Koskinen kirjoittaa.

Tyhmempi voisi luulla harvalla olevan niin kovaa tarvetta penninvenyttämiseen, että lähtee aamulla pakkaseen jonottamaan muutamaa nahistunutta tomaattia, vanhentunutta leipää ja jugurttipurkkia. Syytökset ahneudesta kertovat enemmän esittäjästään kuin mistään muusta.

Pienituloisen elämä on jatkuvaa sinnittelyä. Raha menee kädestä suuhun. Keikkatunneilla ja pienillä tulonsiirroilla saa kasaan niukan elannon, eivätkä rahat yksinkertaisesti aina riitä. Silloin täytyy mennä leipäjonoon. Mikakoskisille se on merkki siitä, että köyhät ovat veltostuneet entisestään.

Asenteen ollessa tämä, harjoitettu politiikka on sen mukaista. Vähän koulutusta vaativien alojen työehtoja on vuosikausia kierretty nollasopimuksilla, eikä se kiinnosta ketään. Palkatkin kikytettiin alas. Lapsilisistä leikattiin, kun eihän niitä keskituloinen kaipaa. Opintotuesta nipistettiin, ja samalla vietiin pienituloisilta perheiltä mahdollisuus rakentaa parempaa tulevaisuutta itselleen ja lapsilleen koulutuksen avulla.

Kun leipäjonot tämän seurauksena kasvavat, se on köyhien ahneuden syytä. Tuntuu, että teki köyhä mitä tahansa, mikakoskisten moraalipolitiikan keppi lyö sormille. Sormet mustelmilla pärjää entistä huonommin, mikä innostaa pärjääjiä hakkaamaan kepillä vielä kovempaa. Tuntuu, että hyväosaisten röyhkeydellä ei ole rajaa.

Virallinen totuus vuoden 2017 Suomessa on, että kaikki on itsestä kiinni ja mahdolliset ongelmat omaa syytä. Lähtökohdat, perhetausta, terveys, koulutus ja harjoitettu politiikka eivät vaikuta mihinkään. On vain yksilö ja hänen valintansa.

Tällainen ajattelu tuo rauhaa menestyjän sieluun. Muutenhan voisi alkaa epäilemään sitä, onko ansainnut kaiken sen hyvän josta nauttii, ja pitäisikö siitä jakaa muillekin. Yksilön vastuuttajat ovat poikkeuksetta ihmisiä, jotka ovat ylpeitä narsismistaan; heidän mielestään ainoa ongelma yhteiskunnassa on se, että muut eivät ole yhtä erinomaisia kuin he.

Minä olen vastuullinen ja hyvä ihminen. Leipäjonossa jonottava on ahne, veltto ja "yksinkertaisesti laiska", kuten Iltalehti opettaa. Ilmeisesti ihmiset pitäisi pakottaa varastamaan saadakseen vatsansa täyteen. Sitten meillä ainakin on hyvät syyt pistää köyhät koppiin oppimaan tavoille. Mitäs ovat tehneet huonoja yksilön valintoja.

Niin. Hyviä yksilön valintoja on helppo tehdä, jos niitä on tarjolla. Leipäjonossa kärvistelevillä on vain huonoja ja erittäin huonoja vaihtoehtoja. Joku voisi ajatella, että ehkä meidän pitäisi mieluummin tarjota heille parempia yksilön valintoja sen sijaan, että syyllistämme heitä siitä, että eivät suostu kuolemaan nälkään. Mutta ehkä mikakoskiset sitä juuri haluavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ongelma on siinä että persaukiset ovat irtautuneet niin rankasti todellisuudesta että kuvittelevat elämänsä (Suomessa) vaihtoehdottomaksi ja köyhäksi. Jos suomalaisittain köyhä tosiaan olisi tilanteessa jossa tämäkin blogisti haluaa hänen esittää olevan, koko maailma olisi lamaantunut sillä juuri kellään ei olisi vaihtoehtoja tai mahdollisuuksia muuta kuin itkeä ja välittää.

Todellisuudessa hyviä vaihtoehtoja on aina ja ne alkavat avautua kun tälläinen idioottimainen surkuttelu ja märehtiminen lakkaa. Kurjuuden tunteesta elävät vasemmistopoliitikot ja demagogit ruokkivat pahaa oloa suggestoimalla ihmiset uskomaan että heillä on asiat huonosti. Riittäisi kun ihmiset olisivat edes joskus elämässään nähneet mitä tarkoittaa "mennä huonosti".

Miten ihmeessä joku perusterve suomalainen kehtaa valittaa siitä että muut eivät tee hänen eteensä tarpeeksi?

Ihan sairasta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä työttömiäkään ei pitäisi käsitellä yhtenä massaana. Eläkeikää lähestyvillä työttömillä ovat vaihtoehdot aika tarkkaan nollassa, jos ei ole säästöjä, joiden turvin voisi yrittää jotain omaa bisnestä niin kauan kunnes se jotain tuottaa. Eivätkä kaikki ole kykeneviä sellaiseen. Erilaiset TE-toimiston haastattelut ja tempaukset ovat heille todellakin vain ylimääräistä rumbaa.

Sen sijaan nuorten työttömien kohdalla viestisi on jotakuinkin ymmärrettävä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Joo totta. Eläkeikää lähestyvälle työttömälle oikeastaan mistään toistaiseksi tutkituista toimenpiteistä ei todennäköisesti ole etua. Esimerkiksi kuritustoimenpiteillä on muistaakseni saatu työllistettyä se yksi prosentti iäkkäistä. Loput 99% saavat sitten vain aika radikaalin elintason alennuksen.

Parhaassa työiässä oleville (25-54 vuotiaille) tilanne on toinen.

Samoin kuritustoimet vaikuttavat eri tavoin muihinkin väestöryhmiin. Esimerkiksi ansiosidonnaisen keston lyhentäminen lisää tehokkaammin naisten työllisyyttä ja tason alentaminen miesten.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tai syyllistää työttömät kuten Porvaripuolueet ja Pylkkönen.
Siitä että -94 tehtailtiin köyhiä urakalla.Leikkaamalla heiltä muut kela-etuudet pois toimeentulotuesta. Lisää leikataan.
Mutta ei kosketa 100 rikkaan leskeneläkkeeseen 7 500e Kelan kirstusta.Miksi? Eikö takuueläke riitä turvaamaan edm.leskien elintasoa?

Totuus on toinen. Monenko työpaikan esim.Posti vie teettäen useampaa työtä samalla palkalla?
Posti nappasi Sinebrychoffin kuljetukset ,ruohonleikkuuta,vanhusten ulkoiluttamista,ruoka lähetyksiä vanhuksille ym..

2. maaliskuu 2012, AL
" Suomesta onkin parissa vuosikymmenessä tullut erilaisten harjoittelujen luvattu maa.

Ylen MOT-ohjelma laski vuonna 2009, että tuolloin Suomessa teki palkatonta työtä 320 000 henkilöä, mikä on 13 prosenttia koko työvoimasta.
Tämä joukko koostui lähinnä työvoimapoliittisiin aktiivitoimenpiteisiin osallistuneista työttömistä sekä opiskelijoista, jotka suorittavat opintoihinsa pakollisina kuuluvia palkattomia harjoittelu- ja työssäoppimisjaksoja.
Tällä hetkellä -14 ilmaistyötä tekee jo yli 400 000 suomalaista.

Ilmainen ylityö työpaikoilla:
Yritykset säästävät Löfgrenin mukaan huimia summia. Helsingin Sanomien mukaan työnantajat säästävät yli 253 miljoonaa euroa vuodessa.

Missä on ne työpaikat ja mistä niistä saa palkkaa ,köyhäkin?

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Mika Koskinen käsitteli pääosin kannustinloukkuja. Eikö blogistin mielestä Suomessa ole olenkaan sellaisia?

Kirjoituksessa suomittiin myös sosiaaliturvaa hyväksi käyttäviä viitaten sotaveteraanin toteamukseen. Eikö blogistin mielestä Suomessa ole olenkaan sellaisia?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Moniko tekee työtä ja maksaa veroja Kansan sosiaaliturvaan?
Jota on kaikki Kelasta maksetut :Tuet,etuudet,eläkkeet,lisät,Kela-vähennykset,luopumistuet,sopeutumiseläkkeet.
Kaikki Stvm-kirstusta ,kansan yhteisistä verovaroista.

Joten meissä kaikissa on se "sosiaalipummi" joka saa vauvasta-vaariin Kelasta tukea eri elämäntilanteiden aikana.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Menestyneet haluavat aina kertoa itselleen ja toisilleen tarinan, jonka mukaan he ovat asemassaan omilla avuillaan ja ansioillaan. Heidän logiikkansa mukaan luuserit ovat omasta syystään pohjalla. He tarvitsevat luusereita oman identiteettisatunsa vahvistamiseen.
Tosiasiassa sattumallakin on huomattava osuus siinä, kuka Suomessa on päätynyt pohjalle ja kuka kukoksi tunkiolle vaikkapa moralistisia kolumneja kirjoittelemaan. Myös asuinpaikka, äidin koulutustaso sekä vanhempien terveys lasten nuoruusvuosina vaikuttavat, pari tutkittua tekijää mainitakseni. Muistelkaapa kokeeksi vaikka omaa yläasteaikaista luokkaanne - miten kellekin on käynyt.

......
Mitä sotaveteraaniin tulee, niin he toki ovat kunnioitettuja kansalaisia, mutta miksi ihmeessä mennä kysymään yhtään mitään nykymenosta keltään yli yhdeksänkymppiseltä? Turhaa sotaveteraanilla ratsastelua Koskiselta. Vaikkapa köyhyystutkija Maria Ohisalolta olisi löytynyt punnitumpaa, eli tutkimukseen perustuvaa argumentaatiota.

Tukien alikäyttö, eli että niitä ei edes haeta, on muuten yleisempää kuin niiden väärinkäyttö.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Tottakai kaikki nuo vaikuttavat, mutta tutkitusti myös asenteella ja suhtautumisella on suuri merkitys. Jos sinut opetetaan uskomaan että maailmankaikkeus on syntynyt vain potkiakseen sinua päähän, niin luultavasti käy.

Vihanneksena sängyssä makaavalla ei juuri ole mahdollisuuksia. Muilla on. Tämän ymmärtäminen yhdessä sen kanssa että epäonnistuakin sopii, vie jo pitkälle.

Vasemmistolainen demagogiikka jossa ihmisiä tuomitaan ikuisesti elämään sossun tuilla koska nämä eivät kykene mihinkään, on itseään toteuttavaa höpötystä.

Eikä kukaan halua että kaikki pyrkisivät huipulle. Riittää että keksii kuinka pystyy elättämään itsensä. Loput on ihan omasta kunnianhimosta kiinni.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Höpötyksesi ovat ihan vaan omia harhakuvitelmiasi, joita tarvitset hataran maailmankuvasi kasassa pysymiseen. Vai vasemmistolainen demagogiikka...

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Milloin olet viimeksi kuullut vasemmistolaisen ehdottavan jotain mitä yksilö voisi itse tehdä oman hyvinvointinsa lisäämiseksi?

Et varmaan kuitenkaa ole sitä mieltä että KAIKKI on vain muiden aiheuttamaa kitkaa?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #8

Juuri nuo kuvitelmasi vasemmistolaisuudesta ovat järjettömän harhaisia.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Haluatko yrittää vastata kysymykseeni vai jatkatko soperrusta?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #14

Esitäpä itse, milloin viimeksi joku vasemmistolainen on esittänyt noita kuvittelemiasi demagogisuuksia.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

Tästä blogista:

"Opintotuesta nipistettiin, ja samalla vietiin pienituloisilta perheiltä mahdollisuus rakentaa parempaa tulevaisuutta itselleen ja lapsilleen koulutuksen avulla."

Eli siis olosuhteet ja rakenteet ovat sellaisia että köyhillä ei ole mahdollisuuksia. Oikeasti tietysti on, kunnes tätä toistetaan riittävän kauan ja jokainen pienituloinen uskoo että hänellä ei ole mahdollisuuksia parempaan.

Olisiko parempi kertoa vaikka ihmisistä jotka lähtivät pienituloisista perheistä opiskelemaan ilman mitään tukia? Tästäkään ei ole kauaa.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #19

Aina joku selviytyy. Puhun todennäköisyyksistä. Mahdollisuuksia köyhillä toki on, mutta niitä on vähemmän. Surkeista oloista tulee vähemmän menestyjiä, koska se on vaikeampaa, joskus jopa mahdotonta. Ihmiset voivat joutua uskomattomiin olosuhteisiin, ja ajautua täydelliseen umpikujaan elämässään.

Köyhiä on syytä kannustaa ponnistelemaan. Samalla sosiaaliselle liikkuvuudelle on luotava edellytyksiä. Nyt köyhältä viedään, mutta yritystukiin ei suostuta koskemaan. Onko se oikeudenmukaista? Minusta ei.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #21

Vähän optimistisempi asenne voisi kannustaa esimerkiksi ottamaan opintolainaa. Jos sitä ottaa opintojen aikana vaikka 20.000€, tuo vastaa keskipalkkaisen puolen vuoden tienestejä. Tosiaankaan mitään mahdollisuuksia ei ole viety. Kanadassa tutkittiin lukukausimaksujen vaikutuksia ja edes ne eivät vähentäneet pienituloisten opiskeluja. Syyt ovat jossain muualla sillä perheen koulutustaustat vaikuttavat kaikkein voimakkaimmin koulutukseen hakeutumiseen, eivät taloudelliset etuudet tai maksut. Silti politiikkaa tehdään aivan kuin pelkkä maksuttomuus tai tukipolitiikka olisi tärkeää.

Hallitus leikkasi jo aiemmin Tekesin yritystuista kolmanneksen pois. Tämä on tietysti ikävää kun esimerkiksi VATT piti noita parhaina yritystukina, mutta on yrityksiltäkin leikattu. Parempiakin kohteita yritystuista olisi kyllä runsaasti tarjolla.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #21

Myös se , miten ja millaisia köyhiä menestystielle valikoituu/ valikoitui ennen mitään opintotukia, on hyvin kyseenalaista.
Kyse ei välttämättä ole lahjakkaimmista eikä edes sisukkaimmista.
Siis yhteiskunnan kannalta parhaista, vaan saattaa olla jopa päinvastoin.
Tutkimukset kovissa yhteiskunnissa menestyneistä eivät ole heidän psyykkisen rakenteensa ja persoonallisuutensa osalta mukavaa luettavaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #19

#19 Naurettavaa, surkimustason venkoilua. Esitäpä joku _merkittävä_ vasemmistolainen joka on kuvittelemiasi juttuja esittänyt. Ja ei, ei käy, että itse noin vaan nimittelet jotakuta vasemmistolaiseksi.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #28

No vaikka Li Andersson on useaan otteeseen todennut että työpaikkoja ei ole vaikka asiasta tehdyn selvityksen mukaan niitä on satoja tuhansia ns. Piilotyöpaikkoina. Se että ihmisille valehdellaan ettei töitä ole, lannistaa. Ja tämä taas vähentää työnhaun aktiivisuutta. Ja tämä puolestaan heikentää työllisyyttä.

Itseään toteuttavaa latistamista.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #31

Jos nyt otetaan seuraavat premissit:

a) työpaikkoja on yllin kyllin,
b) työnantaja päättää 100%:sesti missä ja miten hänen avoin työpaikkansa näkyy työnhakijoille ja,
c) työnhakijat eivät löydä avoimia työpaikkoja mistään

Ainoa looginen johtopäätös on, että työnantajat aktiivisesti piilottavat työpaikkoja. Miksi niitä työpaikkoja pitää siis piilotella, jos niitä kerran on niin että jokaiselle riittäisi ja ylikin? Miksi työnhakijoita pitää "kannustaa" (lähinnä kepin avulla) tonkimaan ne esiin, samaan aikaan kun työnantajat piilottavat niitä entistä syvemmälle suohon?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #19

Ne mahdollisuudet ovat koskeneet keskituloisia ja suurtuloisia myös. Nämä ryhmät eivät saa mitään julkista paheksuntaa siitä että käyttävät tukijärjestelmiä köyhiä tehokkaammin.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #19

No mutta voi sun kerran, olet jälleen kerran oikeassa. Toivottavasti "vasemmisto" muuttaa demagogiaansa saman tein, että vihdoinkin yksilöt voivat ottaa itseään niskasta kiinni ja maailmasta tulee parempi paikka!

Miten olis, tarrataanko seuraavaksi "oikeiston" lähes täysin identtiseen demagogiaan? Julistetaan heti pannaan ainakin puhe kannustinloukuista, liian korkeasta verotuksesta ja liian jäykästä sääntelystä, jotta ihmiset ryhtyvät hommin eivätkä vain itke ympäristöstään ja muodosta siitä itseään toteuttavaa ennustusta!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #8

Täytyy olla rikas ja hyvätuloinen jotta saa sosiaalista tukea Kelasta ansiosidonnaisena ,tulojen mukaan.Tekemättä mitään sen eteen.

Tuloton köyhä saa vain minimituen 1kk elantoon ja senkin 0 euron työtä vastaan.
Mitenkä ajattelit edm.pääsevän jaloilleen jos palkallistakaan työtä ei ole tarjolla?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #8

Milloin olet kuullut että rikkaat ja pääomatulojen saajat tekisivät itse työtä josta tulos syntyy yrityksille? Tekevät itse tuotteen jonka myy ja josta itsekkin saavat tulonsa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Markkinataloudessa on joko annettava markkinoiden ratkaista tai sitten puututtava tilanteeseen markkinoiden ulislyömien hyväksi .
Ihmisen on aika mahdoton varautua kaikkeen, edes maksimaalisen yksityisen vakuutusturvan kautta.
Tämä näkyy USAssa selvästi: köyhyyteen, jopa kurjuuteen putoaa kaikkeen varautuneita, koulutettuja ja suoeraktiibusia ihmisiä.

Meidän järjestelmämme taas on jotenkin skitsofreninen suhteessa markkinoihin : oikeistossa on jatkuva pelko markkinoiden häiriintymisestä, sitten luodaan niin surkeita " toimia kannustinloukkujen purkamiseksi", että ne eivät luo narkkinoille yhtään uusia mahdollisuuksia kenellekään, mutta toimivat jonkinlaisena lohtuna ( toistaiseksi ) hyväosaisille.

Sinänsä tällainen moraalin tai persoonallisuuden sotkeminen kuvioon on naurettavaa.
liian selvästi näkyy läpi hyväosaisten ahdistus.
Ei kai nyt kukaan oikeasti kuvittele, että pienituloiset ovat laiskoja tai että työpaikan menettäminen johtuu passiivisuudesta ?

" Itsensä elättäminen" jonkinlaisen superkekseliäisyyden avulla sopii Ankkalinnaan , muttei nykyaikaiseen, monimutkaiseen järjestelmään.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #23

"Ei kai nyt kukaan oikeasti kuvittele, että pienituloiset ovat laiskoja"

Helena pienoinen, kyllä sellaisiakin on!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #29

On kourallinen ehkä. Vai väitätkö että irtisanottu perheellinen ei tekesi palkallista työtä?
Tai nuori joka on valmistunut työelämään ?

Jos taas odottelee pankolla sukupolven vaihdosta päästäkseen isännäksi.Tai on perinyt mukavan summan.On isin yrityksessä töissä ilman työtuloja,tai muuten isi maksaa välivuoden opinnoista. Niin siinä niitä "syrjäytyneitä" nuoria on jotka ei ole työelämässä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomalainen köyhyys on sitä, että ihminen vaikkapa toimeentulolla elävä, ajautuu ulos yhteiskunnan toiminnoista. Joka kerta kun astuu ulos ovesta on varauduttava siihen että kuluja syntyy ja kun varoja ei ole, ihminen jää pakostakin neljän seinän sisälle, tälläistä on suomalainen köyhyys, turha sitä on kadehtia.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ja kenen idea oli että ihmiset jäävät pitkäksi aikaa elämään toimeentulotuella? Sehän voisi olla vaikka viisi tonnia kuussa jos sitä käytettäisiin kuten sitä oli tarkoitus käyttää: tilapäisesti elämän ongelmakohdissa.

Miten emme onnistu rakentamaan yhteiskuntaa jossa työikäiset ihmiset tekevät työtä ja lisäävät hyvinvointia sitä kautta? Tällöin niille jotka eivät oikeasti voi ikänsä tai sairauden vuoksi tehdä mitään, voidaan tarjota parempaa.

Miten voi samaan aikaan porukkaa juoda himassa kaljaa ja vanhustenhoito kärsiä henkilöstöpulasta?

Kyse ei ole rahasta sillä ihmisille maksetaan nykyäänkin rahaa ei-mistään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinkkö? Onko -93 lähtien pitkäaikaistyöttömien toimeentulotuki väliaikainen ratkaisu?
Onko toimeentulotuki väliaikainen tuki 200 000 kotitaloudelle?
Eläkeläiset,mamut mukaan lukien?
Puhut niin pehmoisia että epäilen sun olevan J.Vartiaisen tai SOS-hallituksen propakandan julistaja.

JOS kuten ennen -94 leikkauksia oli työtön sai muut kelan etuudet
Työttömyyskorvausten päälle,kuten muut saa tulojensa päälle ,ei toimeentulotukea tarvittaisi.
Mutta kun se tuen ehto orjatyö 0 eurolla jäisi silloin pois joka on vain toimeentulotuessa/työttömille.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tähän väliin on hyvä laittaa aiheeseen liittyvää musiikkia.

Ruoska - Mies yli laidan

https://www.youtube.com/watch?v=ZXHBKUbUmCs

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Pylkkönen selvästi tuntee ihmisiä, joita pitää laiskoina köyhinä. En pidä siitä, että teemme pitkälle meneviä johtopäätöksiä pelkästään sen perusteella mikä näkyy ulospäin. Useimmat meistä ovat kokeneet joskus niukkuutta, mutta kaikilla ei ole voimavaroja nousta köyhyydestä. Pohjalle on monta tietä, eivätkä omat kokemukset tee meistä muiden usein varsin monimutkaisten elämäntilanteiden asiantuntijoita.

Leipäjonoissa on monenlaista porukkaa lapsiperheiden vanhemmista alkaen. Vaikka osa varmasti juo kaljaa kotisohvalla, siinä ei ole mitään kadehdittavaa, että elämä on vienyt pisteeseen, jossa voi vain turruttaa pahaa oloaan alkoholilla.

Kurittamalla ei ole onnistuttu vähentämään huono-osaisuutta. Kaikkein vähiten tilannetta parantaa, että huudamme mudassa rämpiville miten hitaasti he etenevät ja kuinka inhottavia ihmisiä he ovat. Kyllä he itsekin tietävät sen miten heitä katsotaan alaspäin. Siitä ei tarvitse erikseen muistuttaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei edes voida puhua mistään " köyhyydestä nousemisesta", jos esim aloitteleva yrittäjä tai opiskelija kokee hetken niukkuutta.

Ymmärsin blogistin puhuvan ilmiöstä, jossa ilmapiiri hyväosaisten ja päättäjien keskuudessa on sellainen, että köyhyyteen liitetään moraalinen ja ihmisen laatua koskeva tuomio.

Tämähän on selvää ihmisarvon ehdollistamista .
Ihmisten lajittelua.
Menestyksen teologiaa.

S e on köyhyyspuheen r u m a ilme.
Se on myös paljon enemmän tyhjää " surkuttelua" ja tympeää sääliä kuin se,
että yritetään kuvata, mikä köyhien kurittamisessa johtaa siihen " syrjäytymiseen ja passivoitumiseen".

Ihmisten häpäiseminen , oikean elämän esittäminen sellaisena, johon heillä ei ikinä enää ole mahdollisuutta, merkityksellisten ihmisten esittäminen vauraina kuluttajina sysää ihmiset ulkopuolisuuden tunteeseen.
Ei heidän " passiivisuutensa".

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Kaikkein vähiten tilannetta parantaa se että aivan normaalille pikkupojalle joka pelaa futista kavereidensa kanssa ruvetaan tarinoimaan että hänellä ei ole mahdollisuuksia koska hän on köyhä ja hallitus vihaa häntä.

Kuka rämpii mudassa? Kuka on pohjalla? Miksi tälläistä kieltä käytetään ihmisistä joilla on vielä hirveästi mahdollisuuksia tehdä mitä huvittaa? Leipäjonosta tosiaan voi siirtyä esimerkiksi kouluun ja opetella taitoja joille on kysyntää. Tähän meidän sosiaaliturvamme kyllä antaa mahdollisuuden ja hyvä niin.

Persaukiset polkevat itseään suohon. Ensin he vain kuvittelevat sen suon johon upota.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pers aukinen? Irtisanottu tuloton työtön.Jolle yrityksillä ei ole tarjota palkallista työtä,koska eivät sitä tarvitse.

Köyhyysloukku:
-94 Työttömyysturva leikattiin niin pieneksi että on pakko hakea toimeentulotukea.Koska työttömyysturva ei riittänyt vuokraan,sähköön,mahd.terveyspalveluihin eikä 1 kk elantoon.

Ja kun muut Kelan etuudet vähennetään toimeentulotuesta ,pienikin tulo pois,kuten isoäidin lapselle säästämä summa ,laskettiin tuloksi ja vähennettiin perheen toimeentulotuesta.
Tämä näppärä systeemi tekee sen ettei siitä nousta ellei voita Lotossa tai saa palkallista kokopäiväistä työtä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Miten ihmeessä leipäjonosta voi "siirtyä esimerkiksi kouluun " , kun siellä leipäjonossa on nälkää näkeviä koululaisia ?
Miten leikattua takuueläkettä saava , mutta älykäs ja vastuuntuntoinen "siirtyy " yhtään minnekään?

Elämä ei ole tässä kuvattu avoin mahdollisuus, kuin uudisraivaajaa odottamassa, vaan monimutkainen ja usein mielivaltainen koneisto, jossa yksittäinen ihminen voi lahjoistaan ja korkeasta moraalistaan huolimatta päätyä vaikkka leipäjonoon.

Käyttäjän JanisPetrus kuva
Juha Hämäläinen

Ei näkynyt Kuikkia ja Pyykkösiä täällä meuhkaamassa laiskoista köyhistä!

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236023...

Ei hätää herrat! Voitte pelastaa jonkun kurjuudesta, kunhan tämä pöytä tulee myyntiin.....jos on munaa auttaa muita muutenkin kuin neuvoilla ottaa sormi pois perseestä!

https://hamisdesign.wordpress.com/2017/05/01/vapun...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Itsekin juuri istuskelin työttömänä nollatuloilla puolisen vuotta (irtisanomispaketilla ei saa työttömyyspäivärahaa). Eli oli tosi kovat "kannusteet". Toisaalta erorahalla eläessä tilanne hieman vastasi perustulolla elämistä eli kaikki mikä tulee sen päälle on plussaa.

En nyt äkkiseltään näe, miten tämä eroaisi siitä, että olen joskus ollut työttömyysturvan varassa, muuta kuin että säästöt hupenevat monotonisesti. Työpaikkoja on tullut työttömyysturvankin varassa haettua aika lailla samaa tahtia, mutta jos sopivia ei löydy niin ei löydy. Ehkä se hieman vaikutti, että otin nyt tilapäishomman, joka on muuten OK, mutta josta ei makseta yhtä paljoa kuin aiemmin, mutta sehän sitten vain tarkoittaa, että työnhaku jatkuu. Kun se tulee tuon lyhytaikaista perustuloa vastaavan erorahan päälle, on mikä tahansa tulo plussaa.

Keskustelun molemmissa peruslinjoissa vaikuttaisi olevan omat relevantit pointtinsa ja toisaalta oma sokeutensa. Suurin ongelma nykyjärjestelmässä ovat kannusteloukut, jotka eivät ole kenenkään etu. Perustulomalli on hyvin mielenkiintoinen, koska se voisi jopa eliminoida loukut tai ainakin merkittävästi loiventaa niitä. Riskinä on, että jotkut sitten jäisivät kokonaan sen varaan. Olisiko se sitten suurempi riski kuin nykytila, joka tiedetysti synnyttää sosiaaliturvan varaan heittäytymistä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Minusta tuota voisi kokeilla laajemminkin. Annetaan kaikille työttömäksi jääville 6-12kk työttömyyskorvaus käteen kerralla ja jos työllistyy, saa pitää ne rahat. Siitä on vahva näyttö että ihmiset työllistyvät paremmin kun kannusteet ovat hyvät. Työttömyyskorvaus on yleensä pienempi kustannus kuin mitä saamatta jäänyt tuotantopanos. Eli kaikki voisivat voittaa jos ihmiset työllistyisivät nopeammin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viitaten ensimmäiseen kommenttiini sanoisin kuitenkin, että tuo aikaraja pitäisi porrastaa työnhakijan iän mukaan. Lähtökohtana pitäisi olla, että jokainen pyrkisi ensisijaisesti saamaan omaa aiempaa työkokemustaan tai koulutustaan vastaavaa työtä. Tuo ehdottamasi aikaraja pitäisi kalibroida tuollainen pyrkimys huomioiden. Jos se aika ei riitä, niin sitten voisi entinen suuryrityksen finanssijohtaja mennä jäteauton kuljettajaksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Annetaan kaikille työttömäksi jääville 6-12kk työttömyyskorvaus käteen kerralla
Tai leikataan tukia ja pakotetaan 15 työhakemuksen tekemiseen.Karenssin uhalla

Kerro omin sanoin miten nuo toimet saa yrityksiä luomaan uusia työpaikkoja ,tai täyttämään edes pätkä ja osa-aikaiset työt täysipäiväiseksi työpäiviksi 40t/viikossa.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Nyt alkaa keskustelu järkevöityä. Komppaan erityisesti Pekkaa, koska vasta-argumentit ovat niin ehdottomia ja yksisilmäisiä. Toki hänkin provosoi.

Syrjäytyneet ja vähäosaiset ovat valtavan heterogeeninen joukkio. Sinne mahtuu monta laiskuria mutta myös paljon olosuhteiden murjomia. Kaikilla ei ole voimia ja kykyä nousta ahdingosta, mutta paljon useammalla kuin mitä tilastot näyttävät.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Joo siis ongelma tässä keskustelussa on se, että porukka ei tajua tavoittelevansa suunnilleen samaa asiaa. Maksimaalista hyvinvointia kaikille. Tämä siksi että meillä on niin erilainen analyysi talouden toiminnasta ja ihmisten käyttäytymisen kaavoista.

Toki jossain on vielä joku sellainenkin joka oikeasti ajattelee hallituksella olevan runsauden sarvia pinossa ja se vain ilkeyttään pihtaa hyvinvointia holvissaan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Oikeita työpaikkoja olisi tällä hetkellä tarjolla tuon verta, eli työpaikkoja, joista luvataan maksaa palkka ja joissa toimeentulon ehdot jokseenkin täyttyvät, 5378 kpl. n. sata työnhakijaa / työpaikka.

HAKU Palvelussa yhteensä 15996 ilmoitusta
RSS rss
?
Ilmoitettu: Kaikki Työn kesto: Yli 12 kk Työaika: Kokopäivätyö Työn tyyppi: Palkkatyö Vuokrapaikat: Ei mukana
Hakutuloksia: 5378

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Ensinnäkin useissa ilmoituksissa haetaan montaa työntekijää, joissain kymmeniä viiva satoja. Toisaalta suomalaisista työllisistä vain noin 5% työllistyy julkisen työvoimapalvelun kautta. Loput 95% jotakin muuta reittiä.

Miksi kukaan hakisi töitä työkkäristä kun sieltä sitä ei todennäköisesti saa? Pitäisikö ne paukut panna kanaviin joista töitä saa todennäköisemmin?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

TE-palvelut

Hakukriteerit: Alue: Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi, Ahvenanmaa, Ilmoitettu: Kaikki Työn kesto: Yli 12 kk, 3-12 kk, Alle 3 kk Työaika: Kokopäivätyö, Osa-aikatyö, Vuorotyö, Ilta- ja viikonlopputyö Työn tyyppi: Palkkatyö Vuokrapaikat: Ei mukana

Paikkoja yhteensä 15477 ilmoitusta joista 9567 osumaa noilla kriteereillä. Jos kavennetaan hiukan ja haetaan vain yli 12 kk:n kestoisia kokopäiväisiä palkkatyöpaikkoja paikkoja lötyy 5008.

Sinun väittämän mukaan löytyy siis vapaita työpaikkoja melkein neljänsadan keskisuuren yrityksen koko henkilöstön määrän verran ( keskisuuri yritys suomessa noin 260 työntekijää) jotka hakevat vain viidakkorumpujen avulla työntekijöitä. Kuulostaa tehottomalta ottaen huomioon työttömien määrää ja että yritysten tuotanto polkee paikoillaan kun ei löydy tekemättömälle työlle tekijöitä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #52

Ei vain viidakkorumpujen. Julkisen haun kautta työllistyy joka neljäs - työkkärin kautta vain viitisen prosenttia. Julkisia hakuja on firmojen sivuilla, yksityisten työnvälitysfirmojen sivuilla jne.

Tehotonta on se että haet työkkäristä tylntekijää ja saat satoja hakemuksia joista osa hakee paikkaa vain työkkärin määräämäänä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vähän faktoja työllisyystilanteesta:
Maaliskuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan
636 200 työnhakijaa,

Työttömistä työnhakijoista oli maaliskuussa kokoaikaisesti lomautettuja 20 200
Työttömistä työnhakijoista oli ulkomaiden kansalaisia 29 500
Yli 50­vuotiaita oli työttömänä 121 900
Yli 55­vuotiaita oli työttömänä 85 600

53 600:n työpaikan avoinna olo päättyi, koska työpaikan hakuaika oli päättynyt tai hakijoita oli riittävästi.
Lisäksi peruutettiin 2 000 työpaikkaa ja 1 600 työpaikkaa ei pystyttytäyttämään. (Pätevyysvaatimus ei täyttynyt hakijoista?)

avoimet työpaikat olivat vähentyneet eniten
asiantuntijoiden (­1 300),
palvelu­ ja myyntityöntekijöiden (­700) sekä
toimisto­ ja asiakaspalvelutyöntekijöiden (­400) ryhmissä
Yhdenvertaisesti "Työtävieroksuvia ,passivoituvia"!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Monet avoimina olevista työpaikoista ovat puhelinmyyjäpaikkoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi katsoit tuon maininnan arvoiseksi asiaksi?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #56

Tarkoititko Marja.Liisaa vai minua?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #59

Sinua, kuten ketjun lay-outistakin käy ilmi.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #60

Toimituksen poiminnat