Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Hyvinvointivaltio tukee talouskasvua, miljonäärien hyysäys ei

Yli kymmenen vuoden ajan Kepu ja Kokoomus ovat vuorotelleet pääministerin pallilla. Sinä aikana Suomi on ollut keskustaoikeiston ei-niin-hellässä huomassa. Politiikka ja yhteiskunnallinen keskustelu on seurannut samoja linjoja. Yrittäjistä, miljonäärien "ahdingosta" ja heidän liian suurista veroistaan on jankattu ties kuinka kauan.

Kansakunnan johto on kuullut rikkaiden ahdingon. Palkkoja on alennettu moneen otteeseen, sosiaaliturva leikattu olemattomiin, vanhukset jätetty heitteille, valtion omaisuus yhtiöitetty ja myyty veroparatiisiyrityksille, jotka lypsävät duunarin tilipussin tyhjiin ja ottavat vielä yritystuet päälle. Veronkierron mahdollistava hallintarekisterikin saatiin sopivasti hyväksyttyä juuri sote-uudistuksen kynnyksellä ennen kuin isot terveysfirmat valtaavat markkinat ja nostavat terveyspalveluiden hinnat pilviin.

Mutta mikään ei tunnu riittävän. Jos bisnesmieheltä kysytään, aina löytyy "turhaa" sääntelyä, josta pitäisi päästä eroon. Yhteisen hyvän nimissä tietenkin, yrityksethän hyvinvointia luovat. Se on totta, mutta eivät suomalaisten hyvinvointia. Caymansaarten tilien saldo kyllä paisuu.

En liioittele. Uutisista saa kaiken aikaa lukea veroparatiisifirmoista, ja siitä kuinka poliitikot ja bisnesmiehet jakavat verorahat ja valtion omaisuuden kulisseissa keskenään. Suomi kuntoon - myyntiä varten.

Vuosikausia jatkunut bisnesmiesten lobbaus ja Liberan markkinaidealismi on mennyt hyvin läpi. Markkinataloudesta puhutaan kuin Jeesuksesta. Pelastus tulee markkinoiden nimessä; kilpailutuksen, yhtiöittämisen ja yksityistämisen pyhä kolminaisuus ratkaisee kaikki ongelmat.

Jos et ole sitä mieltä, että minimivaltio tuottaa vauraan ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan, olet kommunisti. Libertaarit ovat aikamme taistolaisia, jotka leimaavat jokaisen kriitikon kommunistiksi samalla innolla kuin taistolainen löysi ympäriltään kapitalisteja ja imperialismia.

Hyvinvointivaltiosta on tullut kirosana. Se halutaan purkaa, että rikkaat saavat kahmia loputkin lihat Suomi-neidon ympäriltä. Mikään palkka ei nimittäin ole tarpeeksi pieni, ja veroja ei mielellään maksettaisi ollenkaan. Vaikka hyvinvointivaltiota on ajettu alas ahkerasti, talous sakkaa edelleen. Nyt käynnistynyt heikko talouskasvu perustuu sekin kotitalouksien velkaantumiseen. Valtiokin velkaantuu. Jostainhan bisnesmiesten yritystukiin on löydyttävä rahaa. Niistä ei hallitus ole penniäkään leikannut, vaikka duunarin palkkapussia on höylätty Kikyllä ja työttömät laitettu hakemaan ruokansa leipäjonosta.

Mutta pari sanaa hyvinvointivaltiosta. Se ei ole taloudellisesti tehoton. Kaikkea muuta. Terveydenhuoltomme on Euroopan kustannustehokkain. Epämääräisillä puheilla "pulleasta" ja "tehottomasta" julkisesta sektorista on kuitenkin saatu perusteltua sote-uudistus, joka päästää veroparatiisiyritykset kuppaamaan suomalaisten vähiä rahoja ulkomaille. Markkinauskovaiset viisveisaavat faktoista tuodessaan Amerikan mallia Suomeen. Syiden täytyy olla ideologisia, koska hyvinvointivaltio on pärjännyt taloudessa jopa paremmin kuin vapauden ihmemaa.

Hyvinvointivaltio on pienen kansan menestyksen ehto. Vain korkea koulutustaso, ihmisten terveydestä ja työkyvystä huolehtiminen voi muodostaa kestävän pohjan talouskasvulle, uusille innovaatioille sekä pitkälle ja tuottoisalle työuralle. Meidän ei pidä niin helposti niellä miljonäärien puheita siitä, miten heidän verojaan entisestään alentamalla meidän kaikkien käy lopulta hyvin. Se ei pidä paikkaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Montako miljonääriä Suomessa on? Älä ole höpö.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Heitä on aika vähän, ja siksipä politiikkaa ei pitäisikään tehdä heidän ehdoillaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjoituksesi on täyttä asiaa, ja luulen, että suurin osa kansasta ymmärtää että näin on.

Jostain syystä vain sama politiikka jatkuu, jakoipa kansa vaaleissä äänet nykyisten 8 eduskuntapuoleen kesken miten hyvänsä.

Yhtä hyvin nuo 8 puoluetta voisivat yhdistyä yhdeksi puolueeksi, jonka nimeksi sopisi vaikkapa Suomen Kapitalistinen Talouskasvupuolue. Käytännössä elämme nykyään yksipuoluejärjestelmässä.

Eikä pääongelmana ole edes tuo yksipuoluejärjestelmä, vaan se, että se yksi puolue tekee kansan enemmistön edun vastaista politiikkaa pienen vähemmistön hyväksi.

Kysymys ei siis oikeastaan ole niinkään siitä, miten asiat taloustieteen valossa ovat, vaan siitä, miten valta saataisiin kansalle. Pelkästään äänestämällä se ei tunnu onnistuvan.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Kyllä. Olen miettinyt, onko meillä enää arvoja ollenkaan? On vain Pyhä Talouskasvu.

Tarvitsemme talouskasvua, mutta tarvitsemme myös arvoja. Ei Suomi voi olla vain se, kuinka hyvin rikkailla täällä menee. Suurin osa suomalaisista ei ole suuritulosia, vaan keski- tai jopa pienituloisia.

Miljonäärien ehdoilla ei politiikkaa tule tehdä. Heillä on suuret tulot, mutta niistä ei veroäyriin päädy paljoakaan. Tavallinen suomalainen tätä maata rakentaa. Rahalla ei ole isänmaata ja siksi sille sielunsa myyneiden isojen herrojen yhteiskunnallisiin näkemyksiin tulisi suhtautua varauksella.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Oliko sinulla numeroita väitteidesi taakse? Ansiotasoindeksistä ei löydy yhtään laskevaa vuotta ainakaan vuodesta 1995 lähtien. Sosiaaliturvaan käytetään eniten rahaa Euroopassa. Veroaste on yksi maailman korkeimmista.

”Keskusteluun veromoraalista nousee yksittäisiä ilmiöitä, mutta poikkeukset eivät ole pääsääntö. Suomalaiset yritykset ovat nimittäin hyviä veronmaksajia, sillä tahto hoitaa asiat oikein on valtavirtaa”, tiivistää ylijohtaja Sanna Alamäki Verohallinnon yritysveroyksiköstä. (KL 11/14)

Suomen ongelma on se että ihmiset eivät käy töissä. Ja koska työttömyydestä maksetaan niin avokätisesti, tarvitaan korkea veroaste. Ja koska korkea veroaste, ihmiset eivät voi ostaa toistensa työtä vaan jäävät työttömiksi. Vai miten kuvittelet yhteiskunnan toimivan kun 20€/h tienaava insinööri saa tehdä neljä tuntia töitä maksaakseen yhden tunnin automekaanikon työtä?

Verot alas ja ihmiset töihin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Suomen ongelma on se että ihmiset eivät käy töissä."

Muutama vuosi sitten katsoin tilastosta, paljonko ihmisiä käy töissä Suomessa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa, ja osoittautui, että kussakin maassa noin 50% väestöstä kävi töissä.

Tämä ei siis ole pelkästään Suomen ongelma. En tiedä, onko verotus ja sosiaalituet noissa maissa kovin samanlaiset vai ei.

Veikkaan, että tuo 50% työssäkäyntiaste johtuu siitä, että se on optimaalinen taso yrityksen omistajien voiton maksimoimiseksi. Korkeampi työllisyys nostaisi palkkavaatimuksia. Matalampi työllisyys taas alentaisi pääoman käyttöastetta.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Suomihan on saanut EU:lta sapiskaa sosiaaliturvan matalasta tasosta. Leipäjonojen pituudesta näkee, että työttömyystuilla eläminen ei ole sitä juhlaa, mitä urbaanit legendat kertovat.

On ikävä asenne, että tuomitsee työttömät laiskoiksi, varsinkin kun tiedetään, että työpaikkoja ei nykytilanteessa ole kaikille. Mielikuva sohvalla makaavasta työttömästä on poliitikkojen etu ja helpottaa köyhiltä leikkaamista. Yritystukiin ei kosketa.

Suomen sosiaaliturvamenot eivät ole Euroopan huippua. Riippuu toki miten asia määritellään. Sosiaalimenot ovat kasvamaan päin, mutta se ei johdu "sohvalla makaajista", vaan väestön vanhenemisesta. Siksi mm. toimeentulotukeen, lääkekorvauksiin ja eläkkeisiin menee enemmän rahaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Valtio vastasi noottiin että se ei ole täsmällinen. Tämä siksi että siinä tarkasteltiin vain yksittäisten etuuksien tasoa, ei sosiaaliturvaa kokonaisuutena. Etuuksien varassa eläjä saa usein montaa erilaista tukea. Viimeisen Eurostatin tilaston mukaan Suomen sosiaaliturvamenot ovat Euroopan korkeimmat. Samoin koko julkinen sektori on Euroopan suurin.

Leipäjonot eivät tosiaankaan todista köyhyydestä vaan ilmaisen hyödykkeen menekistä. Jos todistaisi, melkein koko maailma olisi leipäjonossa.

Kukaan ihminen ei ole 100% läiskä tai 100% ahkera. Suuressa joukossa ihmiset tosin ovat ahkerampia jos siihen kannustetaan. Verotusta alentamalla voidaan myös luoda töitä kaikille. Vai onko sinulla jo kaikki minkä haluat? Jos ei, joku voisi tehdä sinulle työtä.

Köyhyydestä ruikuttaminen Suomessa on iljettävää.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #9

Kuten sanoin, sosiaalimenojen suuruus ei johdu veltoista työttömistä, vaan vääristyneestä väestörakenteesta. Se taas johtuu erityisesti nuorten ja opiskelijoiden kyykytyksestä, jonka takia perheen perustaminen lykkääntyy taloudellisista syistä ja lapsiluku jää pienemmäksi, tai lapsia ei hankita ollenkaan.

Leipäjonossa ei jaeta mitään ilmaiseksi, vaan hintana on yleensä tunnin jonotus pakkasessa, että saa muutaman jugurttipurkin ja kovettuneen leivänkäntyn. Leipäjonojen pituus lisääntyy kuun loppua kohden, mikä kertoo, että siellä ei olla ahneuden, vaan nälän motivoimina.

Asenteesi on tyypillinen äärimmilleen viedyn yksilön vastuun kannattajan asenne. Pidän suhtautumistasi todella vastenmielisenä. Katsoisit peiliin ennen kuin moralisoit niitä, jotka nälkäisenä jonottavat ylijäämäruokaa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Olen käynyt leipäjonossa ja sieltä sai kerralla ehkä 30-40€ arvosta sapuskaa, kyseisestä jonosta käytännössä jonottamatta. Se tarkoitti sitä että rahaa jäi muuhun enemmän. Se ei silti tarkoita ettei esimerkiksi toimeentulotuella voisi elää ihan kelpo elämää. Tottakai sillä voi.

Jos osaisit lainkaan asettaa asioita mittasuhteisiin, vertaisit Suomea muuhun maailmaan. Etkä tosiaankaan kehtaisi puhua suomalaisesta köyhyydestä.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #11

"Jos osaisit lainkaan asettaa asioita mittasuhteisiin, vertaisit Suomea muuhun maailmaan. Etkä tosiaankaan kehtaisi puhua suomalaisesta köyhyydestä."

Aina jossain on asiat huonommin. Aina. Tuo ei ole mikään syy olla puuttumatta kotimaan sosiaalisiin ongelmiin, köyhyyteen, eriarvoistumiseen, jne. Moni kyllä haluaisi vaientaa keskustelun. Tuntuu, että nyky-Suomessa saa puhua vain menestyjien asioista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

Tämä Pylkkönen on varmaan Suomen oikeistolaisin kapitalisti. Köyhät kyykkyyn ja saunan taakse, ruoan tuhlaamista jakaa näille ilmaiseksi.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Olen vain realistinen pienituloinen. Olen nähnyt mitä on olla köyhä ja suoraan sanoen keljuttaa että täällä ihmiset kehtaavat valittaa korvien välissä olevasta köyhyydestään. Täällä elää ihmiskunnan ehdottamassa eliitissä vaikka ei tekisi muuta kuin joisi kaljaa kotisohvalla.

Ja tuo ruikuttajien jatkuva valehtelu sapettaa myös. Tulonjaosta voi puhua asiallisestikin. Sen sijaan porukka ottaa jonkun ulkoisen syntipukin selittämään omaa kurjuuttaan. Esimerkiksi rikkaat.

Sosiaaliturva on hyvä asia kunhan saajia on vähän kerrallaan. Kun taso on korkea ja saajia paljon, verotus nousee niin ylös että se tuhoaa työpaikat ja koko homma menee reisille. Jos saajia on paljon, tason pitää lähteä tietysti laskemaan.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #13

Minua puolestani ketuttaa kaltaisesi "kokemusasiantuntijat". Tilanteita on monia; ihmisten taidot, koulutus ja muut lähtökohdat vaihtelevat, jotka kaikki vaikuttavat elämässä pärjäämiseen. Byrokraattisten muotoseikkojen takia ihminen voi myös jäädä kokonaan tulonsiirtojen ulkopuolelle.

Ärsyttävää kun aina jostain löytyy parempi köyhä, joka neuvoo muita lopettamaan ruikuttamisen ja olemaan yhtä erinomainen kuin itse on. Yksilön vastuuttajat ovat lähes poikkeuksetta niitä, joiden mielestä maailman ainoa ongelma on siinä, etteivät muut ole yhtä erinomaisia ja vastuullisia kuin millainen sitä itse (mukamas) on.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Lopeta nyt alkuun valehtelu esimerkiksi tuloeroista, palkka-aleista ja sosiaaliturvan riittämättömyydestä niin asioista voi keskustella.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Oliko sinulla numeroita väitteidesi taakse? Ansiotasoindeksistä ei löydy yhtään laskevaa vuotta ainakaan vuodesta 1995 lähtien. Sosiaaliturvaan käytetään eniten rahaa Euroopassa. Veroaste on yksi maailman korkeimmista.''

Luuletko kaima heille minkään riittävän? Vaikka jakaisit kaiken omaisuuteesi, niin vielä vaaditaan lisää.

Toimituksen poiminnat