Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Kätevyyttä kansalaisvapauksien kustannuksella

Heräsinpä tänään sellaiseen pohdintaan, miten digitalisaatio voi pitkällä aikavälillä johtaa varsin ikävään yhteiskuntaan, jossa sosiaalinen liikkuvuus on vähäistä ja vapaus niukkaa. Äänestys halutaan viedä nettiin; terveystietomme sieltä jo löytyvät. Kaikki mukavuuden ja kätevyyden nimissä. En voi sanoa muuta kuin sen, että halvalla myymme demokratian perusteita.

Otan tikunnokkaan Kanta.fi -palvelun, jonne tallennetaan jokainen sairauspoissaolo, sairastettu flunssa, verikokeet ja lääkitykset. Ongelmallisen terveystietojen keskittämisestä tekee se, että poliittiset johtajat ovat kautta aikojen pyrkineet valjastamaan lääketiedettä vallankäytön työkaluksi. Suomessa lääkärit on pistetty kyttäämään ihmisten ajokortteja, aselupia ja yleistä "soveltuvuutta" milloin mihinkin asiaan.

Kaikki tämä on tehty vähitellen, askel kerrallaan. Ja aina kätevyyden tai yleisen turvallisuuden nimissä. Lääkäreitä ei voi tästä suoranaisesti syyttää, muutoin kuin siten, että ovat hoidon oheen suostuneet ottamaan asiakseen ihmisten yhteiskuntakelpoisuuden arvioinnin, joka usein tapahtuu psykiatrian avulla. Sosiaalisten tilanteiden pelko, masennus, univaikeudet, liiallinen alkoholin käyttö - lähes 400 psykiatrista diagnoosia tarjoaa välineistön kenen tahansa kansalaisen aseluvan tai ajokortin peruuttamiseen, jos tahtoa löytyy.

Suomen kaltaisessa pienessä maassa ei vaadita kovin suurta vastahakoisuutta joutuakseen viranomaisten vainon kohteeksi. Janitskin, Halla-aho, Tynkkynen ja moni muu toisinajattelija on joutunut kiusanteon ja jopa oikeusmurhan uhriksi. Oli näistä miehistä mitä mieltä tahansa, eri mieltä oleminen ei ole hyvä peruste kansalaisvapauksien viemiselle tai rikostuomiolle.

Tämä voi olla pirujen maalaamista seinille, mutta väitän, että jos mahdollisuus lisätä kansalaisten kontrollia on olemassa, sitä tullaan ennemmin tai myöhemmin käyttämään. Kun terveystiedot on saatu yhteen paikkaan, "kätevyyden" ja "tehokkuuden" nimissä poliisi voi seuraavaksi tarkastaa kansalaisen ajokykyisyyden suoraan työterveyshuollon Kanta.fi:hin tallentamien krapulapoissaolojen määrästä.

Kanta.fi on yksi esimerkki. Keskitettyä kansalaisten tietojen keräämistä on harrastettu digitalisaation nimissä pitkään. Samalla "kelpoisuusvaatimukset" milloin mihinkin ovat laajentuneet ja kiristyneet. Hampurilaisiakaan ei saa paistaa ilman hygieniapassia - joka maksaa, totta kai. Jostainhan on saatava leipää paperinpyörittelijöiden pöytään kun verojakaan ei voi enää nostaa.

Toivoisin, että suomalaiset eivät niin helposti nielisi poliittisten vallankäyttäjien tehokkuus- ja kätevyyspuheita. Nettiäänestys on varmasti mukavaa, mutta haluatko sinä, että on olemassa edes teoreettinen mahdollisuus, että joku saa tietää sinun äänestäneen Jussi Halla-ahoa jossain vuosien takaisissa kuntavaaleissa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Kasvava kansalaisvalvonta on merkittävä ongelma ja riski. Ajatus ihmisten turvallisuuden maksimoinnista valvonnan avulla on sairas. Olemme nähneet miten valvontaa on aina käytetty väärin.

PS. Mutta on kyllä aivan paikallaan, että nuori pipopää joutuu hankkimaan hygieniapassin ennenkuin pääsee paistamaan minun hampurilaiseni.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Sehän se onkin, kun naivisti kuvitellaan, että kontrollin kohteena ovat aina "ne muut" (pipopäät, nuoret, rikolliset, terroristit...). Eihän rehellisellä veronmaksajalla ole pelättävää, eihän?

Juuso Hämäläinen

Vilkaise blogijuttuni, jonka kirjoitin sinun juttusi innostamana.

http://juusohmlinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23555...

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #3

Juuri näin. Erinomaista pohdintaa. Keskitetyt rekisterit ovat aikapommi, koska niiden käytön eettisyys on puhtaasti kiinni kulloinkin vallassa olevan poliittisen johdon tarkoitusperistä.

Toimituksen poiminnat