Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Uusnatsi havaittu! - vaan mitä jäi huomaamatta?

Elielinaukion veriteko tulee jäämään historiaan vedenjakajana. Maahan sylkäissyt mies maksoi mielipiteensä ilmaisusta hengellään, kun avoimesti kansallissosialistista yhteispohjoismaista valtiota ajavan Suomen Vastarintaliikkeen jäsen potkaisi tätä rintaan kohtalokkain seurauksin.

Tapahtuma ei ole vain uhrin omaisia koskettava tragedia, vaan se on paljastanut paljon vakavamman yhteiskunnallisen ongelman: yhteiskunta on tosiasiallisesti hajonnut kahteen toisilleen vihamieliseen leiriin. Viime syksyllä alkanut maahanmuuttokriisi sai ihmiset vetäytymään joko sinivalkoiseen tai punavihreään kuplaansa, jossa samanmieliset ovat nyt vuoden ajan vakuutelleet toisilleen kuinka oikeassa he ovat ja kuinka väärässä toisen kuplan asukkaat ovat.

Mitä tulee Elielinaukion tapaukseen, sinivalkoisen kuplan tarmoa puhkuvat nettisalapoliisit ovat jo selvittäneet tapahtumien todellisen kulun, jonka "valtamedia" on tapansa mukaan vääristellyt ja pimittänyt kansalta. Punavihreässä kuplassa ollaan taas varmoja, että tämä jos mikä on merkki ovella olevasta äärioikeiston vallankumouksesta. He näkevät "äärioikeiston" yhtenäisenä ja suunnitelmallisesti toimivana liikkeenä, vaikka kyseessä on samanlainen hajanainen ja sisäisesti erimielinen joukko, josta niin sanottu "vihervasemmisto" koostuu. Niin Äärioikeisto™ kuin Vihervasemmisto™ ovat olkiukkoja, jotka yksinkertaistavat monimutkaisia asioita.

Poliittisia tarkoituksia ajavat vaihtoehtomediat ja puolueiden sekä järjestöjen omat lehdet valikoivat yleisölleen uutisia, jotka vahvistavat lukijoiden ennakkokäsityksiä. Kyse ei ole siitä, että uutiset olisivat sinänsä virheellisiä. Kyse on painotuksesta. Puolueettomuus ja tasapuolisuus on kaukana siitä, mitä nämä propagandajulkaisut valitsevat lukijoilleen näytettäväksi. Oman leirin kannalta nolot jutut piilotetaan, ja vastustajien mokilla mässäillään niin paljon ja kauan kuin mahdollista.

Ainoa tapa murtautua kuplasta on alkaa seuraamaan (ja nimenomaan seuraamaan, ei vain silmäilemään) kilpailevan kuplan keskustelua. Kun sitä tutkailee riittävän kauan, paljastuu kuinka kuplan sisällä vallitsevat käsitykset perustuvat asioiden yksipuoliseen tarkasteluun ja liioiteltuihin uhkakuviin.

Samalla kirkastuu, että omassa kuplassa tilanne ei ole sen parempi. Olet mitä luet. Mieti tarkkaan, antaako sosiaalisen median uutisvirtasi ja lukemasi suppea lehtivalikoima monipuolisen ja tasapainoisen kuvan todellisuudesta.

Presidentti Niinistö on toivonut Suomeen lisää tolkun ihmisiä. Valitettavasti meitä välitilassa olevia - jotka seuraamme niin sinivalkoisen kuin punavihreän kuplan sisällä käytävää keskustelua - alkaa olla todella vähän.

 

Tämä on toistaiseksi viimeinen blogini Uudessa Suomessa. Jatkossa kirjoitukseni ilmestyvät Pohdintoja -blogissani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo pelkoa ja liiottelua joka puolella ja se aiheuttaa vain lisäongelmia eikä asioita käsitellä, vaan väitellään ja todistellaan, huh, pelko pois ja aatelhaan itte ja tosiaan tutkittaan ihan itte ja ihan rauhassa. Taijjan kompata sinun plokiasti!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta me kaikki jossain määrin lipsumme kuplasta toiseen ympäristön mukana. Olin itsekin huolestunut ja turhautunut viime vuonna. Huoli osoittautui aika turhaksi ja sellaisena se on pysynyt toistaiseksi.

En väitä, etteikö jossain muualla olisi huoleen syytä, mutta näiden kulmien elämään ei vaikuttanut millään tavalla muutama sata irakilaista.

Ongelma on siinä, että se on joka tapauksessa kupla, jossa olemme ja se ei kestä loputtomiin. Sitten se kriisi vasta alkaa, kun kupla puhkeaa.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Jos on varma siitä, ettei elä kuplassa, luultavasti elää kuplassa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Aika monet asiantuntijat, ja minä niiden mukana olen sitä mieltä, ettei äärioikeisto, fasismi ja natsismi ole uhka valtiolle ja yhteiskunnalle kokonaisuudessa. Natsien ja muiden fasistien uhka ihmisille on nimenomaan uhka "joutua kohdalle tai tulla merkityksi".

Eli vielä on matkaa natsien valtaannousuun millään nähtävissä olevalla aikajanalla. Tärkeintä olisi nyt selvästi kaikkien niiden 99,9% suomalaisen ja maassa-asuvan, torjua kaikki väkivaltaiset huuruiset ryhmät yksiselitteisesti. Saa nähdä, sitoutuvatko kaikki eduskuntaryhmät täydelliseen irtisanoutumiseen? Olisin vieläkin ollut kuulevivani pääministeri Sipilän kiemurtelevan A-Studiossa?

Persut ovat kyllä ongelma tässä yhtelössä. Siellä on niin paljon Suomen Sisun ja näiden ongelmaryhmien jäseniä ja symppaajia.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Monet persujen kansanedustajista ovat itsekin pahasti kuplautuneet ja uppoutuneet liian syvälle pakkomielteiseen kiinnostukseensa maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta kohtaan. Heidän ymmärryksensä ei ole todellista asiantuntemusta, koska se perustuu maahanmuuton tarkasteluun pääosin vain haittojen kannalta. Punavihreän leirin käsitys asiasta on aivan yhtä vääristynyt, koska se perustuu vain hyötyjen tarkasteluun.

Näillä korteilla ei voi voittaa. Kuplat on saatava puhkeamaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Joo. Olen samaa mieltä. Punavihreässä kuplassa tosin pidetään tätä ihmisoikeusasiaa yllä varmasti myös siksi, että se perustuu kansainvälisiin sopimuksiin. Persuilla näkyisi olevan haluja unkarilaistua.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #5

Persujen ja punavihreiden suurin ideologinen ero onkin akselilla kansainvälisyys-kansallisuus.

Mutta vielä kuplautumisesta: tietojen ja mielipiteiden entistä tiukempi valikoituminen on kireän ilmapiirin takana.

Ihmiset luulevat olevansa ajan hermolla ja kuuluvansa tiedostaviin kansalaisiin, vaikka heidän mielipiteensä perustuu tietoihin, jotka tulevat vahvan ideologisen suodattimen läpi. "Tiedostavan" kansalaisen lukema propagandajulkaisu valitsee aiheet, näkökulmat ja tulkinnat, sekä vaikenee kaikesta mikä voisi horjuttaa vallitsevia käsityksiä.

Myös oma kiinnostus johtaa valikoitumisharhaan. Asiasta X googlataan vain näkökulmaan Y liittyviä tuloksia, jolloin ennakkoluulojen vahvistuminen on ainoa mahdollinen lopputulos. Oli sitten sinivalkoinen tai punavihreä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #7

Miten tää "ajatuksellinen paketti" voitaisiin muuten hoitaa? Jos siis ovat "väärät mediat" ja "väärin tiedostavat" ihmiset?

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #10

Hyvä kysymys. Isot mediatalot ovat vaikeuksissa ja ne ovat menettäneet joidenkin kansalaisten luottamuksen. Tässä tietenkin tarvittaisiin myös toimittajilta pelisilmää. Ylimieliset saarnat kun tuppaavat vain suututtamaan ihmisiä entisestään.

Ennen kaikkea kyse on kuitenkin käsitteistä. "Kuplassa" kun voivat olla määritelmällisesti vain punavihreät, koska ainoa kupla, josta puhutaan, on punavihreä.

Lisäksi todellisuuden jäsentäminen poliittisesti värittyneillä käsitteillä, kuten "äärioikeisto" tai "vihervasemmisto", saa helposti näkemään asiat yksipuolisesti, mustana ja valkoisena. Me ja ne.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Poliittisia tarkoituksia ajavat vaihtoehtomediat ja puolueiden sekä järjestöjen omat lehdet valikoivat yleisölleen uutisia, jotka vahvistavat lukijoiden ennakkokäsityksiä."

Minä en kyllä ole mediassa nähnyt kuin yhdenlaisia uutisia maahanmuuton autuudesta, suomenkielistä vaihtoehtomediaa pitää mennä etsimään Espanjasta asti ja sekin vain nettiversiona. Toisaalta persut näyttävät levittäytyneen ympäri Eurooppaa vastustamaan Suomen valtamedian käsityksiä.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Kyllä esimerkiksi iltapäivälehdistö on varsin näkyvästi uutisoinut turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista, ihan etusivun lööppejä myöten.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei media nyt pysty täysin tosiasioita kieltämään, lähinnä selittämään kotouttamisen epäonnistumisista ja rasistisista suomalaisista. Kyse olikin median suhtautumisesta maahanmuuttoon.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Valitettavasti meitä välitilassa olevia - jotka seuraamme niin sinivalkoisen kuin punavihreän kuplan sisällä käytävää keskustelua - alkaa olla todella vähän."

Heh, no äläs. Ja sama se on ollut jo yli viisi vuotta vähintään ja koko ajan tila kaventuu.

Jos et ole meidän puolella olet meitä vastaan...... kaikuu joka puolella. Ei ihmekään että useimmat eivät halua ottaa kantaa, koska tulee vain paskaa niskaan kaikilta puolilta.

Miksi minun tai kenenkään tulisi olla jonkun ideologian puolella ja jos en jossain kysymyksessä ole, niin olen muka joko rasisti tai suvakki tai jotain yhtä naurattavaa. Pitäkää tunkkinne... olen omaa mieltäni ja samaa suosittelen muillekin. Ryhmäpaine somessa alkaa olla typerää (tai noh, ollut jo vuosia)...
Ihan naurattavaa pelleilyä ja ihmisillä on itsetunto vähän niin ja näin ... laumapaineen ymmärrän kyllä ja sitä kautta ei ihme että useimmat eivät halua edes keskusteluihin osallistua.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olen myös ihmetellyt median kiinnostusta tätä tapausta kohtaan, ja myös sitä, että mies on tuomittu jo mediassa ilman poliisitutkinnan päättymistä, lääkärintodistusta, puhumattakaan tuomioistuimen päätöksestä. Minusta media käyttäää ihan kohtuuttoman suurta valtaa ilman vastuuta. Vaalitaistoko on kyseessä?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Poliisi ilmoitti muistaakseni jo kuolinsyyksi vaikean kallovamman jne. Erittäin nopea on ollut ruumiinavaus, huomaa viikonloppu yms. Missään en ole huomannut kritiikkiä terveydenhoidon osalta, miksi ko´toutettiin vaikean kallovammman saanut potilas? Pojan isän kannattaakin hakea korvauksia HYKS:ltä eikä tekijältä, enemmän massia tiedossa.

Kun sitten oikeutta oikeasti käydään, selviää kuolinsyy myös puolustukselle. Tuskin kuolinsyyraportti vertautuu Tiitisen listaksi ja syy tulee tietöön kun perustellaan lievää tuomiota.

Toimituksen poiminnat