Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Ei minimipalkoille, kyllä perustulolle

Vasemmistoliitto haluaa Suomeen minimipalkan, 10 euroa tunnilta. Tämä on typerä ajatus ja osuu pahasti nimenomaan matalapalkkaisten nilkkaan.

Markkinataloudessa työstä maksetaan juuri sen verran kuin mikä on tuon työn tuottavuus. Oikea palkka määräytyy sen perusteella, millä hinnalla ihmiset suostuvat tulemaan töihin. Minimipalkan ainoa seuraus on, että alle 10 e / h palkkaluokan työt katoavat. Minimipalkalla ei tule olemaan mitään myönteisiä vaikutuksia kenellekään.

Toinen typeryys on poliitikkojen asettuminen perustuloa vastaan. Ensinnäkin Suomessa on jo perustulo. Sitä kutsutaan vain toimeentulotueksi. Lain mukaan kaikilla, jotka eivät voi muuten elättää itseään, on oikeus toimeentulotukeen. "Harkinnanvaraisuus" on korulause, jolla ei ole käytännön merkitystä. Tuki myönnetään, jos tili on tyhjä.

"Perustulo" tarkoittaa vain yksinkertaisesti toimeentulotuen ja muiden tulonsiirtojen tulorajojen poistamista. Nyt esimerkiksi toimeentulotuella elävä ei saa ansaita yli 150 euroa kuukaudessa ilman, että se vähennetään suoraan tuesta.

Pääkaupunkiseudulla toimeentulotuen reaaliarvo on yksin asuvalla hieman tuhannen (1000) euron paremmalla puolella. Se tarkoittaa, että toimeentulotukea saavan ihmisen veroaste on 100%, kun palkka on yli 150 euroa, mutta alle 1000 euroa. Yli 150 euron palkkaluokan töihin ei kannata mennä, ellei työstä makseta vähintään 1000 euroa. Tämä sulkee pois lähes kaikki keikka- ja osa-aikatyöt.

Työttömiä on kuitenkaan turha syyllistää. Ei kukaan siivoa metron vessoja ilmaiseksi tai jaa postia hiki hatussa saamatta euroakaan hyötyä.

Työhön liitetään Suomessa vahvoja symbolisia merkityksiä. Poliitikotkin vetosivat nimenomaan moraalisiin syihin perustuloa vastustaessaan. Tällainen kapeakatseisuus on kuitenkin äärimmäisen vahingollista, aiheuttaa suunnatonta taloudellista vahinkoa ja laajaa inhimillistä kärsimystä.

Perustuloon siirtyminen on työelämän rakennemuutoksen takia välttämätöntä. Automaatio hävittää työpaikkoja kiihtyvässä tahdissa. Olemme siirtymässä teollisuuden jälkeiseen aikaan, jossa palkkatyö ei voi enää olla ensisijainen tapa jakaa yhteiskunnan vaurautta. Tulevaisuus on digitaalinen. Robotit tekevät ikävät hommat, eikä ihmisiä enää tarvita lakaisemaan lattioita.

Työn käsite ja sisältö on muuttumassa täysin. Talouskasvu ei synny enää savupiipputeollisuudesta. Vanhoilla opeilla ei pärjää. Muuttuneessa maailmassa ainoa tapa pärjätä kansainvälisessä kilpailussa on siirtyminen itsensä työllistäjien yhteiskuntaan, jossa työstä ja yrittämisestä ei rangaista. Me emme voi kilpailla kiinalaisten kanssa siinä, kumpi valmistaa halvemmalla kännyköitä.

Suomella on kaksi vaihtoehtoa: pitää kiinni vanhoista moraalisista periaatteista ja muuttua kehitysmaaksi - tai: ottaa käyttöön perustulo, mutta unohtaa minimipalkat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Meillä on varsinkin julkisella puolella mm. siivoojat joiden palkka on alle 10€. Millä mittaat esim. sairaalassa työtään tekevän siistijän tuottavuuden. Mitä luulisit tapahtuvan, jos sairaalat jätettäisiin siivoamatta muutamaksi päiviksi, ei kaikkea työtä voi arvioida tuottavuuden perusteella.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kyllä se siivoustyö aika tuottavaa on, jos sitä kannattaa firman johtajienkin tehdä: Lähes jokaisessa suuremmassa suomalaisyrityksessä on tehty bonuksien ja konsulttipalkkioiden kera "saneeraus" jossa siivoojat irtisanotaan ja pomot kantavat omat roskiksensa yhteiseen jätteenkeräyspisteeseen.

Toinen aivan vakiokohde on postinjakaja: kun jokainen työntekijä hakee ja vie itse postinsa sen sijaan, että vain yksi sen tekisi, säästyy postinjakajan minimipalkka ja yrityksellä menee taas lujaa.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Postinjakajan tuottavuus ei siis ole kovin korkea, jos hänet voi kuka tahansa korvata.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #4

No ei ole johtajankaan, jos hänen kannattaa omien töidensä sijasta tehdä siivoojan ja postinkantajan töitä ja markkinoida asiaa kustannussäästönä.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

No niinpä. Nyt kyllä kumosit kaiken mitä blogissa sanoin. Eiköhän laiteta nolla perään ja siistijälle 100 e / h minimipalkka. Milläpä sitä tuottavuutta arvioimaan...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sinulla on ihan hyviä näkökulmia blogissasi, mutta halusin tuoda vain sen asian esille, että on töitä joissa tuottavuuden arviointi on jopa mahdotonta. Yksityisektorilla, jossa tein koko työurani pidettiin aikoinaan hyvänä nyrkkisääntönä, että sinun on työpanoksellasi ansaittava palkkasi, silloin työpaikkasi säilyvyys on perusteltua.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuskinpa monikaan työ minimipalkan takia katoaisi. Inflaatiota minimipalkka kylläkin aiheuttaisi. Yritykset siirtäisivät minimipalkan kustannukset hintoihin ja julkinen sektori rahoittaisi kustannukset verotusta kiristämällä. Lisääntynyt ostovoima lisäisi kysyntää ja sellaistenkin tuotteiden, joiden hinta ei minimipalkan takia noussut välittömästi, nousisi. Hetkellisiä voittajia olisivat ne, jotka minimipalkan tuomalla palkankorotuksella ehtisivät ostaa jotain sellaista, jonka hinta ei vielä olisi noussut.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Nykyään on niin helppo vaihtaa liian kallis kaupan kassa itsepalvelukassaan, että en usko yritysten suostuvan palkkojen ja sitä myöten hintojen korottamiseen (eli tuotteiden myynnin vähenemiseen). Trendi on muutenkin se, että kaikkialla pistetään porukkaa pihalle, kun tietokoneet tekevät työt.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

No tuollaisissa tapauksissa, missä automaation kustannus sattuu juuri nykyisen palkan ja minimipalkan tuoman korkeamman palkan väliin, työ minimipalkan takia katoaa, mutta ei tuollaisia varmaan kovin paljoa satu. Mutta joka tapauksessa minimipalkasta ei ole kuin hetkellinen hyöty harvoille kaikkien muiden kustannuksella.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Kannatan kovasti perustuloa. En tosin alkaisi rahoittaa sitä, vaan ottaisin siitä maksimaalisen hyödyn irti mm. lopettamalla tuloverojen maksamisen:

http://puppek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215602-peru...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eli siirtyä markkinataloudesta Pohjois-Korean ,entisen Neuvostoliiton tapaan maksaa "palkat" verovaroista? Miksi?
Mihin tarvitaan perustuloja jos työtä on ja palkan saa työstä elantoonsa?

Palkkojen leikkauksiin EI ole mitään perustetta enää .Ei ole kevään jälkeen ollutkaan ja sen tiesi myös EK ja Siplä ennen Kikyn allekirjoitus kiristyksellä.
http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi-kaasutti-k...

Nythän on enää kiinni yrittäjistä ja yrityksistä,ne työpaikat.

Vai onko tarkoitus luoda toinen verovaroilla ylläpidettävä kansanosa ,maatalouden rinnalle?
Velalla vai korotetuilla veroilla pienyrittäjille ja työssäolevilla?

Toimituksen poiminnat