Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Pride on turha juhla

#Helsinkipride on surullinen juhla. Se on kaupallinen tapahtuma ilman syvempää sanomaa. Seksuaalivähemmistöjä puolustava liike on aatteellisesti tyhjä, sillä se on saavuttanut tärkeimmät tavoitteensa. Se on juuttunut menneisyyteen. Siksi siitä on tullut kykenemätön havaitsemaan ajankohtaisia seksuaalivähemmistöjen oikeuksia uhkaavia kehityskulkuja, kuten islamilaisen fundamentalismin nousua.

Mitä tulisi ajatella tällaisista merkityksettömistä iskulauseista kuten "human rights are my pride" tai "yhdenvertaisen rakkauden puolesta"? Kuka nyt sanoisi, että human rights are not my pride? Tai: yhdenvertaista rakkautta vastaan? Mielipiteet, joille on mahdoton keksiä antiteesiä, ovat merkityksettömiä itsestäänselvyyksiä.

Seksuaalisen tasa-arvon liikkeestä on tullut saivartelijoiden kerho, jossa tärkeintä on se, millä sukupuoleen viittaavalla tai viittaamattomalla pronominilla kukakin saa itseään kutsua. Facebook antaa nykyisin mahdollisuuden valita sukupuolekseen miehen ja naisen lisäksi jonkun kolmestakymmenestä (30) eri sukupuoli-identiteetistä. Tällaisella yltiöyksilöllsellä termikikkailulla tulee ennen pitkää olemaan vahingollisia vaikutuksia, sillä se häivyttää yksilöllisyyden verhon taakse todelliset sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvät valtarakenteet.

Ensimmäisenä tästä tulevat kärsimään trans-sukupuoliset. Trans-sukupuolisuus on todellinen ilmiö, joka aiheuttaa ihmisille kiistatonta kärsimystä. Yksilön poikkeavan sukupuolikokemuksen lisäksi sen voidaan havaita aiheuttavan objektiivisia haittoja, kuten suurempaa itsemurhakuolleisuutta. Biologinen sukupuolikäsitys on se, jolla trans-sukupuolisten kalliit yhteiskunnan kustantamat korjaushoidot voidaan perustella.

Jos ja kun ennen pitkää sukupuoli aletaan hahmottaa pelkkänä kaupallisesti hyödynnettävänä identiteettinä, ulkopuoliset tulevat kyseenalaistamaan verorahoin kustannetut sukupuolenkorjaushoidot. Lääkkeeksi tullaan tarjoamaan pelkkää suvaitsevaisuutta niin sanottuja vähemmistöjä kohtaan.

Lääketieteellinen hoito katsotaan jo nyt feministisen ja pride-liikkeen piirissä alistavaksi, sukupuolinormatiivisuutta ylläpitäväksi toiminnaksi. Siksi trans-sukupuoliset ovatkin feministisen liikkeen ja jopa pride-kansan parissa jossain määrin syrjittyjä, "friikkejä."​​​

Suurin feministinen väärinkäsitys on luonnontieteellisen, kuvailevan, deskriptiivisen sukupuolikäsityksen tulkitseminen velvoittavaksi, normatiiviseksi.​ T​ästä ei ole kuitenkaan kysymys. On tosiasia, että lisääntymisen biologia aiheuttaa ihmisten välisen jaon miehiin ja naisiin; myös jotkin ominaisuudet persoonallisuutta myöten ovat painottuneet tämän jaon mukaisesti, eivät kuitenkaan täsmällisesti.

Yhteiskunnan sukupuolittuneet valtarakenteet ovat tämän tosiasian johdannaisia. Siitä johtuvat kaikki "epätasa-arvoiset" rakenteet, kuten miesten voimakas hajoaminen erittäin huono-osaisiin ja erittäin hyväosaisiin, sekä naisten ei-niin-huono, mutta ei-niin-hyväkään asema.

Biologian unohtaminen aiheuttaa sen, ettei sukupuolittunutta valtaa voida aidosti ymmärtää. Silloin jäljelle jää sateenkaarilippujen merkityksetön heiluttelu ja kaupallisuus.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eihän se ole turha juhla jos ihmisillä on siellä hyvä fiilis? Kyllä tähän maailmaan sopisi enemmänkin hyvää fiilistä mahtuvan.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Ryyppäämisestäkin tulee hyvä fiilis. Joskus olisi suotavaa myös ajatella kriittisesti pelkän fiiliksen tavoittelun sijaan.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

No jos kaikki on jo saavutettu, voivathan he ilman muuta juhlia saavutuksiaan. Mitä pahaa siinä nyt on?

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Ei se väärin ole. Mutta silloin huomio on menneisyydessä ja jo saavutetuissa parannuksissa. Silloin nykyhetken ongelmat unohdetaan.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Perrr"%&le, munat pois jos alkaa tuntua mieheltä!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Ensimmäisenä tästä tulevat kärsimään trans-sukupuoliset. Trans-sukupuolisuus on todellinen ilmiö, joka aiheuttaa ihmisille kiistatonta kärsimystä. Yksilön poikkeavan sukupuolikokemuksen lisäksi sen voidaan havaita aiheuttavan objektiivisia haittoja, kuten suurempaa itsemurhakuolleisuutta. Biologinen sukupuolikäsitys on se, jolla trans-sukupuolisten kalliit yhteiskunnan kustantamat korjaushoidot voidaan perustella."

Kausaliteettia kannattaa pohtia - transsukupuolistenkin suurempaa (keskimääräistä suurempaa) itsemurhakuolleisuutta ei välttämättä selitä transsukupuolisuus sinänsä, vaan käytännön sosiaaliset hankaluudet kuten syrjintä ja oman sukupuolikokemuksen vähättely.

"Lääketieteellinen hoito katsotaan jo nyt feministisen ja pride-liikkeen piirissä alistavaksi, sukupuolinormatiivisuutta ylläpitäväksi toiminnaksi. Siksi trans-sukupuoliset ovatkin feministisen liikkeen ja jopa pride-kansan parissa jossain määrin syrjittyjä, "friikkejä."​​​"

No ei voi ihan noinkaan yleistää, vaikkakin toisen aallon feministien keskuudessa transfobia on merkillisen avointa - Germaine Greer :

https://www.theguardian.com/books/2016/apr/12/germ...

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho

Kenenkään sloganeita nuo "ihmisoikeudet eivät ole mun ylpeys" tai "yhdenvertaista rakkautta vastaan" eivät varmaankaan ole, mutta monet silti ajattelevat noin. Jopa monet sektoripoliittiset organisaatiot, ja jopa valtiot. Siksi ne eivät ole mitenkään turhia iskulauseita, vaikka kukaan ei noita antiteesi-iskulauseita koskaan suoraan oman toimintansa tehokeinona käyttäisikään.

Ja suurempi itsemurhakuoleisuus ei johdu transsukupuolisuudesta. Williams Instituten raportti (Haas, Herman & Rodgers; 2014 - http://williamsinstitute.law.ucla.edu/wp-content/u...) transsukupuolisten ihmisten itsemurhatilastoista ja -riskistä valottaa todellisia syitä korkean riskin takana.
"Respondents who experienced rejection by family and friends, discrimination, victimization, or violence had elevated prevalence of suicide attempts, such as those who experienced the following: [...] " (Haas, Herman & Rodgers 2014, 2)

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

"Kenenkään sloganeita nuo "ihmisoikeudet eivät ole mun ylpeys" tai "yhdenvertaista rakkautta vastaan" eivät varmaankaan ole, mutta monet silti ajattelevat noin."

Väärin. Kumpikin lause on poimittu Pride-kulkueesta. Toinen oli Piraattipuolueen lause, toinen Sateenkaarivahempien.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Olin järjestämässä Piraattipuolueen blokkia kulkueeseen, enkä havainnut kenenkään meistä sanovan mitään tällaista missään vaiheessa koko päivän aikana. Tällaisten huutelija ei myöskään olisi tervetullut meidän lippujemme alle.

Piraattien pointit (kuten esittelijä Kolmen sepän patsaalla mainitsikin) liittyivät tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin. Erityisesti halusimme korostaa yksityisyyden tärkeyttä.

Mitä Sateenkaarivanhempiin tulee, väitteesi on niin ikään käsittämätön.

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho

Ihan vain uteliaisuuttani ja epäuskoisuuttani haluaisin sitten kysyä, että mistä ihmeestä olet tuollaiset sloganit löytänyt, ja vielä tuollaisissa konteksteissa käytettyinä?

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #24

Twitterissä oli kuvia kulkueesta. Lauseet on poimittu ko. kuvista.

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pride-juhla kulkueineen muistuttaa kovasti vapun juhlintaa ja vasemmiston vappukulkuetta.

Sen kaari tulee olemaan samanlainen. Kun alkuperäiset tavoiteet on muutaman vuoden päästä saavutettu, ei juuri enää löydy marssijoita. Jäljelle jää ainoastaan viinanhuuruinen juhlinta, jonka alkuperä unohtuu parissakymmenessä vuodessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Globaalisti ajatellen niitä ei koskaan saavutetakaan.

Osassa maapalloa työväestön asiat ovat huonommalla tolalla kuin Suomessa 1900-luvun alussa. Silti ei marssijoita Suomessa enää riitä alkuvuosien malliin. Välillä jo marssit jäivät vappuna marssimatta.

Se siitä yhteisistä tavoitteista ja niiden saavuttamisesta.

Käyttäjän tuomaspetri kuva
Tuomas Leppiaho Vastaus kommenttiin #10

Vappu on nykyään palannut enemmän ruotsalaisille tai säätyläisille juurileen ylioppilaiden päiväksi. Suomessa työväenliike on alkanut sijoittumaan enemmän vasemmalta oikealle, joten se voi selittää miksi Suomessa työläisten asiaan ei enää kiinnitetä samalla tavalla huomiota kansainvälisellä tasolla.

Pride kyllä ajaa edelleen yhteiskunnallista funktiota Suomessakin, sillä homofobisia asenteita ja syrjintää esiintyy edelleen, eikä lainsäädäntökään vastaa vielä ideaalista tilannetta (esim. transsukupuolisten pakkosterilointi).

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Lippujen polttajia ei ole tunnistettu. Aika onneton yritys. Pride-kulkueisiin kohdistunut häirintä Suomessa on ollut taustaltaan äärioikeistolaista.

Priden ja islamin yhteensopivuudesta:

http://www.standard.co.uk/news/london/pride-2016-g...

Pariisin Pridessa marssilla oli myös mukana muslimeja.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Pariisin Pridessa marssilla oli myös mukana muslimeja."

Niin Helsingissäkin, tietenkin.

http://m.iltalehti.fi/uutiset/2016070221833027_uu....

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pariisin Pridessa marssilla oli myös mukana muslimeja."

Homojen oikeuksiako pyrkivät parantamaan?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #18

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjenpä hyvinkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #23

"Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjenpä hyvinkin."

Muslimit puolustamassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia????

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tämä tai tuo nykyinen tai perinteinen juhla saattaa itse kunkin mielestä olla turha tai sellainen joka ei nappaa.
Pitää vaan pystyä elämään sellaisen valaistumisen kanssa ja antaa niiden juhlia jotka haluaa.
Sitten voi tehdä tinkinsä toisten juhlien paheksumiseen tai olla iloinen että toisilla on aihetta juhlia.

Perinteisesti meillä on pyritty kieltämään sellainen mikä ei itseä nappaa mutta olisiko niin hyvin että sellaisen kulttuurin aika on vähitellen ohi.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

"Pitää vaan pystyä elämään sellaisen valaistumisen kanssa ja antaa niiden juhlia jotka haluaa."

Kiitos neuvosta, mutta olen jo valaistunut tämän asian suhteen.

"Sitten voi tehdä tinkinsä toisten juhlien paheksumiseen tai olla iloinen että toisilla on aihetta juhlia."

En paheksu juhlimista, vaan olen huolissani siitä, onko kaupallisuus ja fiilistely kaapannut huomion inhimilliseltä kärsimykseltä.

"Perinteisesti meillä on pyritty kieltämään sellainen mikä ei itseä nappaa mutta olisiko niin hyvin että sellaisen kulttuurin aika on vähitellen ohi."

Minua ei kiinnosta kieltää mitään.

Käyttäjän keijohalonen kuva
Keijo Halonen

Pride-porukka on nykyajan hippiliike. Kivat kuteet, paljon jengiä, makeeta musaa ja vapaus! Sellaseen lähtee nuoriso mukaan riippumatta siitä kiinnostaako itse aihe tai aate. Viikonloppuhippien sijaan nykyisin on viikonloppusuvaitsevaisia. Arkena mennään sitten niin kuin ennenkin. Muoti-ilmiöt tulee ja menee.

Kirjoittaja on siinä oikeassa, että homoaatteen julistaminen on karannut käsistä. Kyllä enemmistö vähemmästäkin ymmärtää, että homot ovat ihmisiä siinä missä me muutkin, vikoineen ja vahvuuksineen eivätkä tarvitse erikoiskohtelua sen enempää kuin kukaan muukaan.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kyllä enemmistö vähemmästäkin ymmärtää, että homot ovat ihmisiä siinä missä me muutkin, vikoineen ja vahvuuksineen eivätkä tarvitse erikoiskohtelua sen enempää kuin kukaan muukaan."

Itse olen aina miettinyt, että miksi normaalien ihmisten täytyy liputtaa normaaliuttaa? Homorummutuksesta tulee sellainen olo, että joku työntää hiton ison kyltin, jos lukee OON HOMO, sentin päähän naamaani. Fine, senkun on homo, mutta ei sitä tarvitse tuputtaa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Osallistuminen ei ole pakollista.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Samaa porukkaa varmaan liikkuu rajat auki ja pride tapahtumissa. Rajat auki tapahtumissa oli varmaan myös paljon jo maassa olevia muslimeja. Mites Pride tapahtumissa?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kyllä pride-marsseilla on muslimeja niin Helsingissä, Lontoossa, Pariisissa kuin New Yorkissakin. Tervetuloa siinä missä kristityillekin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Keskustelin erään amerikkalaisen homoseksuaalin kanssa homoseksuaalisuuden evolutiobiologisesta merkityksestä. Homoseksuaalisuutta esiintyy eläinkunnassa yleisesti, eikä se ole karsiutunut pois.

Yhteiskunnallisen solidariteetin ja luottamuspääoman kasvattamiseksi voisi olla eduksi, jos homoseksuaalisuus saataisiin "myytyä" myös konservatiiveille ja traditionalisteille osana toimivan yhteiskunnan rakennetta.

Jos homoseksuaalisuudelle löydetään esim. yleispätevä evoluutiobiologinen selitys sille, miten se on palvellut lajin selviytymistä, siinä voisi piillä avain narratiivin luomisessa, joka kitkee homovihaa ja -fobiaa konservatiiveissa ja traditionalisteissa. Homofobiaa- ja vihaa ruokkinee osaksi käsitys, että homoseksuaalisuus on sairasta, rietasta ja synnillistä. Jos kuitenkin homoseksuaalisuuden evoluutiobiologiseksi rooliksi paljastuisi vaikkapa esim. homomiesten rooli yhteisön huolehtijana tai kulttuurin edistäjänä, kun heillä ei mene aikaa naaraista kilpailemiseen, voisi tuo evoluutiobiologinen "opetustarina" lopulta iskostua konservatiivienkin mieliin hyväksyttävänä. Aiemmissa yhteiskunnissa esim. eunukeillahan on ollut arvostettu rooli, koska he toimivat kuninkaiden ja sulttaaneiden hoveissa.

Homous on jo "myyty" liberaaleille, mutta todellisia tuloksia saadaan, jos se onnistutaan myymään traditionalistien ja konservatiivien arvoja palvelevana pakettina. Tuleeko mieleen hypoteeseja, millaisen evoluutiobiologisen tarinan homoseksuaalisuudelle voisi keksiä, joka uppoisi kansan "syviin riveihin" ja vähentäisi homovihaa/fobiaa?

Toimituksen poiminnat