Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Homoja ja kaappeja - mietteitä Pride-viikolta

1980-luvun lääkärikirjassa muistutetaan, että homoseksuaalisuus on "täysin psyykkisistä syistä johtuvaa." (Otava, 1982) Ilmeisesti tarkoituksena oli antaa toivoa, että tästäkin vaivasta voi parantua.

Mitään "homogeeniä" tai muutakaan elimellistä syytä ei tosin tähänkään päivään mennessä ole löytynyt. Ruumiinavauksissa on ainoastaan paljastunut hermokudoksen tihentymää naistyypillisillä aivojen alueilla, mutta ei ole pystytty sanomaan, johtuuko tämä perimästä vai ympäristöstä (kasvatus, kulttuuri).

Poliittisista syistä vaaka onkin kallistunut toiseen suuntaan: homous on pysyvää - mahdollisesti biologista alkuperää, homostellaanhan sitä eläinkunnassakin. Näin homojen syrjitty asema on voitu poistaa, käyttämällä perustelua: "minkä he itselleen voivat."

Nyt kun poliisi ei enää jahtaa puistoissa notkuvia homoseksualisteja, voisimme päivittää näkemyksiämme. Kerran homo, aina homo, on ikävä suhtautumistapa. Eräs niin miesten kuin naistenkin kanssa paritellut mies kuvasikin tätä minulle "homoansaksi."

Oletus seksuaalisuuden pysyväisluonteisuudesta johtaa siihen, että jotkut joutuvat tulemaan kaapista useaan otteeseen. Olen päässyt muutaman kerran seuraamaan, kun ihminen on ensin joutunut kaapista tullessaan syrjityksi omassa perhepiirissään, mutta rakastuttuaan vastakkaiseen sukupuoleen, tullut syrjityksi myös sateenkaaripiireissä, "alistuttuaan" "ympäristön odotuksille."

Tällainen suhtautuminen johtuu ennen kaikkea siitä perustettomasta käsityksestä, että ihmisen seksuaalisuus on ehdottoman pysyvää. Näin ei ole; ja vaikka tässä onkin sukupuolten välisiä eroja, vähemmän tiukka suhtautuminen kaapin sisä- tai ulkopuolella olemiseen hyödyttää niin miehiä kuin naisia.

Tähän liittyy kuitenkin se vaara, että homoseksuaalisuutta aletaan jälleen pitää valintana, jonkinlaisena perverssinä pakkomielteenä, mikä osoittaa sen ikävän tosiasian, että seksuaalisuus on aina poliittista - ovathan niin kuninkaat kuin papitkin pyrkineet ohjaamaan ja muokkaamaan sitä läpi historian.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat