Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Naisten aseman paraneminen on pois miehiltä

Usein väitetäään, että otsikko ei pidä paikkaansa. Tasa-arvon eteneminen parantaa miestenkin asemaa. Haluan tässä kirjoituksessa osoittaa, ettei näin ole.

Tasa-arvo on tarkoittanut naisten sukupuoliroolin, eli naisiin liitettyjen odotusten vapautumista. Toisin sanoen: naisten mahdollisuudet ovat lisääntyneet. Nainen voi tehdä uraa, jäädä kotiäidiksi tai molempia.

Miehen sukupuolirooli on taas pysynyt samana. Siinä missä 1990-luvulla naisille sallittiin mahdollisuus pyrkiä armeijaan, miehille se on edelleen velvollisuus.

Samaa voidaan sanoa naisten työssäkäynnistä. Naisille se on mahdollisuus, jonka sijasta voi valita kotiin jäämisen lasten kanssa - myös ilman miestä, yhteiskunnan tuella. Miehelle työssäkäynti ja lasten ruokkiminen on nimensäkin mukaisesti elatusvelvollisuus, joka jatkuu senkin jälkeen, jos nainen ottaa eron ja vie lapset mukanaan.

Naiset kilpailevat miesten kanssa sellaisilla yhteiskunnan osa-alueilla, jotka olivat ennen miesten yksinoikeus. Naisten yksinoikeus omiin yhteiskunnan osa-alueihinsa, kuten perheeseen ja kotiin, on kuitenkin säilynyt. Naisen menestyminen ”miesten maailmassa” tarkoittaa siis jonkun miehen häviötä, ilman mahdollisuutta siirtyä tavoittelemaan menestystä ”naisten maailmassa.” Hyvä esimerkki yhä kiihtyvästä naisten sukupuoliroolin vapautumisesta on äitiyslakialoite, joka koskee - kuinkas muutenkaan - vain naispareja.

Nainen voi Suomessa tehdä kaikkea mitä mieskin, mutta mies ei voi edes pukeutua naisten vaatteisiin herättämättä hilpeyttä. Tässä on muistettava, että ennen housuja käyttänyttä naistakin pidettiin huvittavana ilmestyksenä.

Miesten velvollisuudet ja oikeudet ovat säilyneet samoina, mutta naisten velvollisuudet ovat vähentyneet ja oikeudet lisääntyneet. On aika myöntää, että tällainen tasa-arvo on nollasummapeliä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala
Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Onko ajatus vain sopimaton, vai onko sinulla jotain, millä osoittaa väitteeni vääräksi?

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

"Tasa-arvo on tarkoittanut naisten sukupuoliroolin, eli naisiin liitettyjen odotusten vapautumista"
- olen eri mieltä noista odotuksista: naisilta odotetaan aiempaa tasa-arvoisempanakin vain entistä enemmän - monen muun odotuksen lisäksi, ei nainen ole naisiin liitetyistä odotuksista vapaa, tämän näkee, kun mediaa hiemankin selailee ja näkyy myös politiikassa, esim. Lepomäki on blogissaan kirjoittanut juuri tästä.
- MInusta naisten velvollisuudet eivät ole vähentyneet tasa-arvoistumisen myötä, päin vastoin. Mitä blogisti väitteellään tarkoittaa?

"Naisen menestyminen ”miesten maailmassa” tarkoittaa siis jonkun miehen häviötä, ilman mahdollisuutta siirtyä tavoittelemaan menestystä ”naisten maailmassa.”"
- ensimmäisen lauseen väittämän ymmärrän, mutta toista en, sillä miehillä on etulyöntiasema esim. naisvaltaisilla ammattialoilla, missä miehiä todella arvostetaan ja missä he usein etenevät naisia pidemmälle

Blogin näkökulma on silti aiheellinen. Miehet ovat kulttuurisesti sidottuja miehuus-rooliinsa enemmän kuin naiset naisellisuus-rooliinsa, koska asenteet muuttuvat hitaasti. Yhteiskunnallisesti on myös edelleen monia epätasa-arvoa ylläpitäviä säädöksiä, jotka syrjivät miehiä, mutta samalla myös naisia. Näistä blogisti mainitsee esim. miehille pakollisen armeijan ja vain naisparien oikeuden äitiyteen. -Onko muita?

Ja kyllä mies voi jäädä koti-isäksi!, ja jotkut jäävätkin, mutta mies ei sitä yleensä halua valita, koska koti-isyys ei ole arvostettua kuten ei kotiäitiyskään, ja sitä paitsi kotona yksin lasten kanssa on pikän päälle yksinäistä ja tylsää.

Tunnen myös yksinhuoltajaisiä! Ja yhä enemmän erossa päädytään yhteishuoltajuuteen ja lasten vuoroasumiseen, jolloin isät hoitavat lapsia yhtä paljon kuin äidit.

Blogistin kokemus ja tiedot eivät ole ajantasalla?

Esa Riutta

Miehillä on etulyöntiasema vain joillain naisvaltaisilla aloilla. Jollain aloilla väärä sukupuoli tarkoittaa urakehityksen tyssäämistä alkuunsa. Tämä tietysti pitää paikkansa myös toiseen suuntaan, naisilla on esimerkiksi merkittävä etu esimerkiksi IT-alalla, jossa naishakijalla on yli kaksinkertaisen mahdollisuudet saada työtä, vastaavasti taas fyysistä kestävyyttä vaativilla aloilla naisten mahdollisuudet ovat hyvin heikot.

Säädöksien syrjivyydestä, niitä on. Esimerkiksi voisi vielä lisätä miten miehillä ei ole mitään oikeutta säännöstellä omaa lisääntymistään. Mies ei voi vaatia raskauden keskeyttämistä tai jatkamista, päätös tästä on yksin naisella. Mies on myös velvoitettu elättämään myös lapsi jota ei koskaan halunnut.

Sitten vielä koti-iseistä ja -äideistä: en tiedä missä kuplassa kotiäitejä ei arvosteta, mutta tässä olet yksinkertaisesti väärässä. Ainoat jotka kotiäitejä tuomitsevat ovat radikaalifeministit, muut pitävät tätä ryhmää ehkä arvostetuimpana ryhmänä ikinä. Koti-isää pidetään enemmän vitsinä, ressukkana joka ei muuhun pysty. Puhumattakaan sitten miten koti-isiä kohdellaan äitien hallitsemissa piireissä, turha kuvitella että isällä olisi isyyslomalla jotain yhteisöä johon tukeutua:
http://tamapaiva.blogspot.fi/2015/04/mikseivat-isa...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Tunnen myös yksinhuoltajaisiä! Ja yhä enemmän erossa päädytään yhteishuoltajuuteen ja lasten vuoroasumiseen, jolloin isät hoitavat lapsia yhtä paljon kuin äidit."

Sivuutat (tarkoituksella) sen, että nuo tapaukset ovat käytännössä täysin alisteisia äidin tahdolle. Miehen yksinhuoltajuus tai vuorosuminen voivat toteutua käytännössä ainoastaan mikäli lasten äiti niin haluaa. Vastaavasti halutessaan äiti voi ihan vapaasti päättää, että mies näkee lapsiaan joka toinen viikonloppu. Jos ei muuten onnistu niin vihjaus insestiin tai väkivaltaan, ja koneisto hoitaa loput.

Esa Riutta

Olen ymmärtänyt että erotilanteissa miehellä on aikalailla yhtä hyvät mahdollisuudet huoltajuuteen kun naisellakin, miehet vaan hyvin harvoin käyttävät tilaisuutta ja antavat lasten mennä äidille. Jos katsotaan tapauksia joissa lapsista tapellaan, menevät puntit aika tasan. Tosin taustalla on kyllä yhteiskunnan vaikutus: miehet eivät hae oikeutta lapsiinsa koska heille on tehty selväksi miten paljon huonompia huoltajia he ovat. Tämäkin varmasti pätee osaan miehistä.

Toimituksen poiminnat