Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Onko narkkarilla ihmisarvoa?

Sota huumeita vastaan on sotaa ihmisiä vastaan, sanoo Kofi Annan. Huumeiden käyttö ei ole sata vuotta kestäneen, jatkuvasti kiristyneen kieltolakikokeilun aikana vähentynyt, mutta käyttäjät on määritelty rikollisiksi.

Muiden ongelmiensa lisäksi narkomaanit ajetaan rikollisen alakulttuurin osaksi yhteiskunnan vakaalla tuella. Toisenlaisen lainsäädännön alaisina he olisivat lääkärin hoidossa ja samalla viivalla alkoholiongelmaisten kanssa.

En jaksa uskoa, että huumeiden kieltolain takana on koskaan ollutkaan mitään muuta kuin viha "pohjasakkaa" kohtaan. Ei heidän auttamisestaan ole kukaan kiinnostunut. Rankaisemisesta kylläkin. Politiikka on täynnä paremmintietäjiä, jotka haluavat laittaa "siivellä eläjät", "narkkarit" ja "spurgut" kuriin.

Sosiaalisten ongelmien ratkaisemisesta ei olla aidosti kiinnostuneita. Ammattilaiset eivät osallistu hedelmättömäksi koettuun yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Yleensä matalasti koulutetuilla päihdekuntoutujilla on taas liian vahva henkilökohtainen painolasti takanaan, joka kapeuttaa ajattelua ja kykyä kehittää toimivia sosiaalipoliittisia linjauksia. Vain kieltolakipuritaanit ja muut usein kristillisista taustoista olevat moralistit linjaavat päihdepolitiikkaa.

Puhumme päihdeongelmasta, mutta päihde on ongelma vain ympäristölle. Käyttäjällä on muita ongelmia. Niiden ratkaisemiseen meidän pitäisi keskittyä, eikä luoda syrjäytymisen päälle keinotekoista "päihdeongelmaa", joka on todellisten henkistä kärsimystä aiheuttavien ongelmien oire - ei syy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Huumeiden laillistamisen tarvitsisi johtaa eutanasian laillistamiseen, kummankin periaatehan on sama, ainoastaan toisessa ostetut pillerit tappavat vähän nopeammin kuin toisen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Huumeiden käytön ei pitäisi olla rangaistavaa, mutta entä tulisko alkoholistin tai narkomaanin olla täysivaltaisia? Pahasta addiktiosta kärsivä ihminen on vaaraksi itselleen ja muille. Voisiko yksi ratkaisu olla sellainen, että olisi päihteettömiä kuntia tai alueita ja erityisen huonossa hapessa olevia voisi siirtää toipumaan sinne, missä heillä ei olisi pääsyä aineisiin. Pahaksi äitinyt addiktio on mielisairaus ja pahasti mielisairaita ei yhteiskunta salli vahingoittaa itseään.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Alkoholihan se yksi vaarallisimmista huumeista on. Huumeet eivät tee narkomaaneista vaarallisia, vaan se, että kaikki huumeisiin liittyvä on laitonta hallussapidosta ja käytöstä alkaen. Totta kai se myös vaikuttaa käytökseen ja aggression tasoon, jos pelkästä huumeiden käytöstä voi saada puoli vuotta vankeutta.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

kylpysuolat, kristalli meta, fensyklidiini...onhan noita joiden käyttö saa ihmisen tappamaan...käytön laillisuudesta huolimatta

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #4

Stimulantithan parantavat itsehillintää (tiettyyn rajaan asti). Lamauttavat aineet (depressantit), kuten alkoholi ja bentsodiatsepiinit, laskevat estoja. Niiden vaikutuksen alaisena tehdään Suomessakin suurin osa henkirikoksista (melkein kaikki), ei amfetamiinien tai muiden stimulanttien.

Käyttäjän jyrkivaloranta kuva
Jyrki Valoranta Vastaus kommenttiin #4

Mainitsemiasi aineita on todennäköisesti käytetty kymmeniä jossei satoja miljoonia kertoja. Tähän nähden muutamat uutisissa pyörineet kauhutarinat ovat aika marginaali-ilmiö. Muistuttaisin myös että näiden aineiden valmistus ja käyttö on yleistynyt vain ja ainoastaan turvallisempien stimulanttien kieltolain seurauksena.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

"Voisiko yksi ratkaisu olla sellainen, että olisi päihteettömiä kuntia tai alueita ja erityisen huonossa hapessa olevia voisi siirtää toipumaan sinne, missä heillä ei olisi pääsyä aineisiin."

Kuntoutustahan voitaisiin järjestää ja parhaita tuloksia saadaan vertaistukeen perustuvilla menetelmillä, mutta trendi nyt vain näyttäisi olevan se, että käyttö pyritään korvaamaan toisten aineiden käytöllä ja tätä kutsutaan lääketieteelliseksi hoidoksi.

Addiktio ei ole mielisairaus, mutta vieroitusoireet sekä yletön käyttö aiheuttavat ennenpitkää deliriumoireita, masennusta sekä kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja persoonallisuuden häiriöitä.

Toimituksen poiminnat