Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Tasa-arvo? Ei kiitos!

Feminismi on tasa-arvoa. Tasa-arvo on feminismiä. Törmään usein tällaisiin väitteisiin. Kun kerroin eräälle vihreälle poliitikolle Twitterissä kannattavani tasa-arvoa, hän vastasi minun olevan feministi. Kieltäydyin kunniasta, mutta sain kuulla etten siinä tapauksessa ole kiinnostunut sukupuolten välisestä tasa-arvosta.

Ehkä siinä on jotain perääkin.

Koska naisten oletettuja tasa-arvo-ongelmia ratkotaan valtio- ja yliopistotasolla, miesten kohtaamat sukupuolittuneet ongelmat saavat vähemmän huomiota ja kiinnostavat minua siksi enemmän. Maamme ei kaipaa enää yhtään uutta feministiä, mutta miesasiamiehille olisi tarvetta. Erityisesti niille, jotka puhuvat muustakin kuin vastentahtoisen selibaatin syrjäyttävistä vaikututuksista. Kunniamaininta täytyy antaa Arno Kotrolle, joka kirjoitti aiheesta aikanaan kirjankin: Mies vailla tasa-arvoa.

Miehet kohtaavat valitettavan paljon sukupuolittuneiden rakenteiden aiheuttamaa syrjintää. Ilmeisin esimerkki on asepalvelus. Syntymässä todetut kivekset langettavat henkilölle 6-12 kuukauden pakkotyövelvoitteen.

Mediassa jonkin verran näkyvyyttä ovat saaneet myös huoltajuuskiistat, joissa miehet ovat auttamatta altavastaajina. Raitis, rauhallinen ja hyvin käyttäytyvä isä häviää oikeussalissa kyynelehtivälle äidille, jonka esiintymistaidot saavat tuomarit kerta toisensa jälkeen ratkaisemaan huoltajuuskiistat naisen eduksi. Mies saa olla tyytyväinen, jos yhteiskunta antaa hänen nähdä lapsiaan neljänä päivänä kuukaudessa. Elatusmaksut kaivetaan silti täysimääräisenä isän kukkarosta.

Miesvaltaisuus on ongelma. Näin sanovat feministit. Feministeille se on ongelma kuitenkin vain niin kauan, kun miesvaltaisuutta nähdään eduskunnassa, valiokunnissa tai pörssiyhtiöiden hallituksissa. Se, että 95% vangeista on miehiä ei kiinnosta ketään. [1] Itsehän ovat tiensä valinneet. Pimentoon jää kuitenkin se, että miehet saavat keskimäärin pidempiä tuomioita samoista rikoksista kuin naiset. [2] Miesten lyhyempi elinikä ei myöskään ole ongelma, mutta “naisen euro” on, vaikka se on osoitettu myytiksi jo kauan sitten. [3]

Monet sukupuolittuneet rakenteet tuntuvat palaavan samaan asetelmaan. Mies on syyllinen ja nainen uhri. Tästä oletuksesta käsin feminismikin operoi. Patriarkaatti hallitsee ja nainen ei voi muuta kuin vikistä miesten hakatessa vaimojaan kunhan viinanjuonnniltaan ehtivät. Tämä siitä huolimatta, että Suomi on maailman 2. paras maa naiselle asua. [4] Kuinkakohan mones se on miehelle?

Tasa-arvo on kuollut. Feminismi on tappanut sen omimalla käsitteen naislähtökohtaisia tavoitteitaan varten. Tasa-arvosta on turha puhua, koska joillekin se tarkoittaa naisasialiikettä tai sukupuolineutraaliutta. Kukaan ei kuitenkaan sekoita tasa-arvoa miesasiaan. Niin hyvin sumutus on onnistunut.

En halua tasa-arvoa. Haluan, että meidät miehetkin otetaan tosissaan.

 

---
Lähdeviitteet:

1. Rikosseuraamuslaitoksen tilastoja 2012
2. Henkirikoskatsaus 2013 (Oikeuspoliittinen tutkimuskeskus)
3. Miehet painavat töitä niska limassa - naiset eivät (Taloussanomat)
4. Global Gender Gap Raport 2014

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

" Kun kerroin eräälle vihreälle poliitikolle Twitterissä kannattavani tasa-arvoa, hän vastasi minun olevan feministi. "

Jos viittaat minuun, niin sanoin kylläkin: " Jos kannatat kaikkien sukupuolten välistä tasa-arvoa, olet feministi.

" Se, että 95% vangeista on miehiä ei kiinnosta ketään. "

Aitoa feministiä kiinnostaa kyllä tämäkin. Feminismi (tai ainakin vihreä feminismi, en tiedä mitä pseudofeminismiä jossain muualla on) ajaa sukupuolettuneiden rakenteiden purkamista, jolloin siis puututaan myös vanki- ja huoltajuusasioihin. Miesten terveysongelmat ovat myös merkittävä asia, johon feministit haluavat muutosta.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Ahaa, ymmärrän. On olemassa "oikeaa" feminismiä ja "pseudofeminismiä", vähän niin kuin on olemassa "oikeaa" islamia ja "ääriliikkeitä". Feminismi tai islam on summa, joka koostuu mainittujen aatteiden edustajiksi esittäytyvien teoista ja sanoista. Ei ole ylintä auktoriteettia, joka voisi määritellä "oikean" feminismin, ellet sitten usko Suomen Vihreillä olevan sellaista jumalallista oikeutusta.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

No, en tiedä tarvitaanko mitään jumalallista ylintä auktoriteettia, kun feminismi on sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä. Jos esittää jotain sen vastaista, lienee mahdotonta olla tällöin feministi. Itseäänhän voi väittää vaikka miksi.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #3

Jään innolla odottamaan sinulta ja puolueeltasi kannanottoja miesten tasa-arvo-ongelmista.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #4

Ei tarvitse odottaa. Googlettamalla löytää kannanottaja yllättävän helposti.

http://miikkakeranen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1764...

Vihreiden tasa-arvopoliittinen ohjelma:

http://www.vihreat.fi/files/liitto/Tasa_arvolinjau...

" Viranomaisten koulutuksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, miten väkivallan uhreihin
suhtaudutaan: esimerkiksi naisen väkivallan kohteeksi joutuneen miehen vähättely on karsittava pois. "

" Myös miesten väliseen väkivaltaan on puututtava nykyistä vahvemmin. Pojat on poikia -mentaliteetin on
loputtava ja on myönnettävä, että kaikilla miehillä iästä riippumatta on oikeus väkivallattomuuteen ja
ruumiilliseen koskemattomuuteen. Koulujen ja päiväkotien on systemaattisesti puututtava poikien
väliseen väkivaltaan. "

" Miesten
terveysongelmiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. "

Vihreä miesliike: http://www.vihreamiesliike.fi/?page_id=10

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #7

Hyvä, että edes jotain löytyy. Mutta kuten olet aikaisemmin todennut, tasa-arvo-ongelmat koskettavat mielestäsi pääasiassa naisia.

https://twitter.com/MiikkaKeranen/status/557244432...

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #10

Naisia koskevia tasa-arvo-ongelmia on vain enemmän. En usko, että lapsellinen kiukuttelu aiheesta auttaa miesliikettä tai miesten tasa-arvo-ongelmia.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #10

Naisia koskevia tasa-arvo-ongelmia on vain enemmän. En usko, että lapsellinen kiukuttelu aiheesta auttaa miesliikettä tai miesten tasa-arvo-ongelmia.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor Vastaus kommenttiin #14

Mistä tiedät että naisia koskeavia tasa-arvo ongelmia on enemmän?

Käyttäjän Otto-VilleEdvardSormunen kuva
Otto-Ville Sormunen Vastaus kommenttiin #14

" En usko, että lapsellinen kiukuttelu aiheesta auttaa miesliikettä tai miesten tasa-arvo-ongelmia."

Tyyppillistä (feminististä?) kaksinaismoralismia: Naiset maalataan patriarkian "uhreiksi", täten keräten sympatiapisteitä ja lausuntoja siitä, miten tama on paha juttu ja suuri yhteiskunnallinen ongelma.

Kun mies feministien "tasa"-arvologiikka seuraten huomauttaa, että miehilläkin on ongelmat X,Y ja Z on tämä taaas "lapsellista kiukuttelua". Ei kannata sitten ihmetellä, miksi sana "feminismi" äänestettin vuoden 2014 ärsyttävimmäksi sanaksi.

Käyttäjän mattihaapala94 kuva
Matti Haapala Vastaus kommenttiin #7

"Mies" sanana eri taivutuksineen mainitaan Vihreän liiton tasa-arvopoliittisessa linjapaperissa 10 kertaa, joista yksi negatiivisessa kontekstissa. (Nollasummapelinä lisättäneen 1 positiivinen kohta, kun ohjelmassa ajetaan [vapaaehtoista] tasa-arvoista asepalvelusta). "Nainen" eri taivutuksineen mainitaan 26 kertaa, pari kertaa ei-niin-puolustavassa-kontekstissa.

Tästä voi kukin itse päätellä, että kumpi saa enemmän huomiota.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen Vastaus kommenttiin #12

Ja minä kun luulin, että tasa-arvopolitiikka ei saanut olla mitään 50/50 -kiintiötä? Mutta miehet ja naiset pitäisi mainita yhtä monesti? Vai miehet peräti enemmän?

On se kumma, kun ei mikään kelpaa. Sekä kirjoittajalla että Haapalalla taitaa olla vain asenneongelma, jota en voi auttaa.

Vihreä feminismi ja tasa-arvopolitiikka ajaa kaikkien sukupuolten välistä tasa-arvoa. Se tunnistaa sukupuolettuneiden rakenteiden vaikutukset yhteiskuntaan, ja pyrkii purkamaan ne. Se ymmärtää eri sukupuolten koskevia tasa-arvo-ongelmia ja tavoittelee niiden korjaamiseksi erilaisia ratkaisuja.

Feminismiä syytetään siitä, ettei miehiä mainita. Mutta silloinkin kun mainitaan, niin ei riitä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sörkkäsen hieman tähän kohtaan. Millä perusteella sinä Milko määrittelet siis feminismin?

Jos sen perusteella millaisia kokemuksia _sinulla_ on itseään feministeiksi kutsutuilta,niin onko se silloin mielestäsi sitä todellista feminismiä vai haetko auktoriteetin jostakin? Nimittäin on paljon niitä feministejä joita et ole tavannut ja heitä taitaa olla kuitenkin valtaisa enemmistö..ja ilmeisesti tässäkin asiassa sen enemmistön toiminta määrittelee yleiskäsitteen sisällön..kö?

Vai miten tämä taipuu..subjektiivisestiko?

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #5

Tasa-arvo on käsitteenä vesittynyt merkityksettömäksi. Sillä ajetaan milloin eliittinaisten etuja tai seksuaalivähemmistöjen subjektiivisia oikeuksia. Se on mainospuhetta, jolla yritetään herättää positiivisia mielikuvia. Siksi olisi selkeämpää puhua rehellisesti siitä mistä on kyse. Oli se sitten nais- tai miesasia, tai sukupuolineutraali avioliitto.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #6

Vastasit hieman ohi siitä mitä kysyin.

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio Vastaus kommenttiin #8

Kuka minä olen mitään määrittelemään. Jokainen tekee omat johtopäätöksensä. Näkyvimpien nykyfeministien puheet eivät kuitenkaan anna kuvaa liikkeestä, jota kiinnostaisi miesten asiat - ainakaan samassa suhteessa kuin naisten.

Yksiselitteisenä vastauksena todettakoon, että mielestäni feminismi tarkoittaa naisasialiikettä sekä joiltain osin tietynlaista ideologiaa, jonka tavoitteena on sukupuolineutraali, ei-heteronormatiivinen yhteiskunta. Tasa-arvo on taas merkityksetön käsite, syistä jotka aiemmin esitin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #11

Eli.. koska otit näkyvimmät feministit _auktoriteetiksi_,niin silloinhan auktoriteetti määritteli sinulle sen feminismin. case closed.

Samoin myös kapitalismin määrittelee Suomessa näkyvin kapitalistiksi itseään kutsuva jne.

Voi sen noinkin tietysti asian mieltää.

Toimituksen poiminnat