Milko Aikio Oikeuden puolesta, vääryyttä vastaan

Johtopäätöksiä elämänkoulun opiskelijoiden luokkaretkestä

Itsenäisyyspäivän alla saimme taas nauttia mellakoista, joissa anarkisteiksi itseään kutsuvat vapaiden markkinoiden kannattajat ja sääntelyn vastustajat tuhosivat parhaansa mukaan kaikkea mitä pystyivät. Leikkisästi luokkaretkeksi kutsutun mielenilmauksen sanoma jäi hieman epäselväksi, mutta tapahtuman slogan "lähiöstä linnaan" kuvaa monen mielenosoittajan elämänkaarta osuvasti. Ainakin illan käytöksestä päätellen mielenosoittajat asuttaisivat ilmeisesti mieluiten palavia raunioita, joiden välisiä kujia vahtisivat päihtyneet ja väkivaltaiset hullut. Poliittisesti valveutuneimmat mielenosoittajat huutelivat vasemmistolaista retoriikkaa sisältäviä iskulaiseita tai maalasivat niitä seiniin ja ikkunoihin. Mielenosottajien mottona oli mm. "fuck capita", "kenen kaupunki?" ja "vittu."

Väkivaltainen mielenosoittaminen ja omaisuuden tuhoaminen on melko tuore ilmiö Suomessa. Linnan juhlia on aikaisemmin vietetty rauhallisissa merkeissä. Ulkomaisista uutiskuvista innostunut nuoriso on tajunnut, että mielenosoituksen varjolla pääsee purkamaan aggressioita ja haistattelemaan viranomaisvallalle. En kiellä, ettenkö voisi sopivassa humalatilassa nauttia estottomasta paikkojen tuhoamisesta ja poliiseille haistattelusta. Kyseinen toiminta ei kuitenkaan sovi arvomaailmaani, joten jätän mieluusti ilon täysi-ikäisyyden ja kolmenkympin kriisin välissä oleville lähiönuorille, jotka eivät ole vielä valmistuneet elämänkoulustaan.

Poliittista sanomaa "luokkaretkestä" on vaikea löytää. Tosin kuvaavaa on, että mellakoitsijat kokoontuivat Itäkeskuksessa, josta matka jatkui julkisilla kulkuvälineillä (ilman lippua tietenkin - fuck the system!) presidentinlinnan läheisyyteen. Ehkäpä Itäkeskukseen voitaisiin luoda anarkistinen reservaatti, josta ei olisi liikenneyhteyksiä ulkomaailmaan? Alue voitaisiin aidata viisimetrisellä muurilla, jonka sisällä pätisi viidakon laki. Järjestelmään kyllästyneet olisivat vapaita muuttamaan Itäkeskuksen Anarkistiseen Reservaattiin rakentamaan omaa yhteiskuntaansa - ilman paluulippua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Hyvä idea! Saisivatko kunnon kansalaiset käydä siellä myös purkamassa näiden anarsistien aiheuttamia aggressioita näihin itseensä? Tietysti minkään fasistisen virkavallan puuttumatta asiaan...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on yksi lihallistunut anarkisti. Hän protestoi Linnan juhlia vastaan ankarasti anarkistina. Sittemmin hän on osallistunut juhliin erittäin mielellään itse linnassa.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Paavo Arhinmäki ei missään vaiheessa ole ollut anarkisti. Ilmeisesti tosiaan Suomessa edelleen anarkistin statukseen riittää se, että on osallistunut joskus mielenosoitukseen.

Mikael Kerokoski

Anaalisteille voisi tehdä reservaatin jonnekin erämaahan, saavat sitten itse rakentaa utopiansa juuri omanlaisekseen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Näitä kokeiluja harrastettiin runsaat sata vuotta sitten. Ne eivät olleet varsinaisia menestyksiä.

Suomalaisittain tunnetuin niistä oli Brittiläiseen Kolumbiaan 1901 perustettu Sointula. Se sai alkunsa, kun karismaattinen Matti Kurikka kutsuttiin perustamaan uutta ihanneyhteisöä. Kurikasta ajattelussa yhdistyi kansallisromanttinen kalevalaisuus, utopistinen sosialismi ja teosofia. Kurikan yhteiskuntamalli perustui yhteisomistukseen, tasa-arvoon sekä alkoholin ja uskonnon vastaisuuteen. Kokeilu kuitenkin epäonnistui ja se kesti vain 10 kuukautta. Sointula kaatui lopulta johtohenkilöiden välisiin riitoihin. Kurikka karkoitettiin saarelta vuoden 1904 lopussa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

"Anaalisteille" ? Menikö homojutuiksi ? ;) no joo,pikku virhe varmaan !
Muuten voin ymmärtää turhautuneisuuden nuorison keskuudessa,kun tilanne Suomessa kurjistuu ja kun Linnassa komeasti juhlitaan,niin se tuntuu monista epäoikeudenmukaiselta.
Mutta se,että hakataan Lassen ja Katariinan autoja,jotka ovat ne velaksi hankkineet työmatkoilleen,ei luultavasti korjaa tilannetta. Kuten esim. Seinien töhriminen,myöskään maalausurakan toivossa,koska homma menee Virolaisille !

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Vapaiden markkinoiden kannattajat eivät tuhoa omaisuutta. Tuo vasemmistoanarkistien harjoittama yksityisomaisuuden tuhoaminen on pikemminkin perinteisesti hoitunut ylisuuren sosiaalidemokraattisen holhousvaltion toimesta. Jos et usko teesiäni, niin katso huviksesi mitä mm. Venezuelassa tapahtuu.

Toimituksen poiminnat